پنجمین نشست تجربهنگاری حکمرانی اقتصادی مجمع کارآفرینان ایران با حضور حسین صمصامی، نماینده دوره دوازدهم مجلس شورای اسلامی و سرپرست اسبق وزارت امور اقتصادی و دارایی برگزار شد.
به گزارش مرکز اطلاع رسانی مجمع کارآفرینان ایران؛ حسین صمصامی با تشبیه اقتصاد به بازی فوتبال اظهار کرد: اقتصاد به مانند فوتبال است. یک قوائد کلی وجود دارد و همانطور که بازیکنان در هر قسمت از زمین وظیفهای برعهده دارند نقش دقیقی نیز برای آنها تعرف شده است. در اقتصاد نیز همین گونه است و برخی نقش و وظیفهای بر عهده دارند.
وی در ادامه افزود: الزامات مسابقه فوتبال، زمین استاندارد، آموزش، داوری، توپ استاندارد و … است و هدف نیز برد است. در اقتصاد نیز مردم بازیکنان اصلی هستند . نقش دولت فراهم کردن بسترهای لازم برای بازی و یا مسابقه است.
صمصامی با بیان اینکه فعالان اقتصادی بازیگران اصلی اقتصاد هستند بیان کرد: دولت میبایست هنرش بسترسازی و ساماندهی شرایط برای فعالان و بازیگران اقتصادی کشور باشد.
وی با انتقاد از ساختار مدیریت اقتصاد کشور عنوان کرد: در کشور ما اشکالات مدیریتی در بخش اقتصاد وجود دارد و این ساختار حکمرانی غلط از دوره پهلوی اول بنیانگذاری شد و در دوره پهلوی دوم بیشتر شد و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی نیز ادامه پیدا کرده است.
این نماینده مجلس در ادامه تاکید کرد: طبیعتا بازیگران اقتصادی به دنبال منافع اقتصادی هستند و اگر این نباشد باید تعجب کرد؛ بنابراین باید شرایط را به گونهای فراهم کرد که بازیگران اصلی اقتصاد بتوانند به راحتی فعالیت کنند.
صمصامی با بیان اینکه ما برای اینکه ساختار حکمرانی را اصلاح کنیم باید الزامات تحقق حکمرانی درست را ایجاد کنیم که یکی از این اجزا، ایجاد سامانه اطلاعات اقتصادی است افزود: کارآفرینی که شغل ایجاد کرده و برای کشور خلق ارزش میکند با شخصی که از طریق سفته بازی و خرید و فروش ارز و طلا به ثروت میرسد تفاوت دارد.
نماینده دوره دوازدهم مجلس شورای اسلامی در ادامه درباره تصمیماتی که در دوره ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد صورت گرفته شد گفت: در آن دوره مخالف پرداخت عادلانه یارانه بین مردم نبودم. از سویی معتقد بودم اولویت اول ما افزایش قیمت حاملهای انرژی نیست و پرداخت یارانه در آن زمان غیرممکن بود و حتی برای پرداخت آن از بانک مرکزی استقراض شد.
صمصامی افزود: معتقد بودم با افزایش قیمت حاملهای انرژی و کسب درآمد از این طریق و پرداخت آن به عنوان یارانه به مردم صحیح نیست، چراکه افزایش قیمت انواع کالاها را درپی خواهد داشت. اگر با پرداخت یارانه افزایش قیمت کالاها اتفاق نمیافتاد بسیار خوب بود ولی این اتفاق افتاد.
نماینده دوره دوازدهم مجلس اولویت کاری نخست خود در سال ۱۳۸۷ را راه اندازی پایگاه اطلاعاتی عنوان کرد و افزود: علی رغم تلاشهایی که تاکنون انجام شده است این پایگاه اطلاعاتی هنوز تکمیل نشده است.
سرپرست اسبق وزارت امور اقتصادی و دارایی در ادامه اظهار کرد: سالانه بین ۲۵ تا ۳۰ میلیارد دلار قاچاق به کشور صورت میگیرد. از سویی صنف طلافروشان سالانه کمتر از ۱۰ میلیون تومان مالیات پرداخت میکنند. این درحالی است که کارآفرینان به اشکال مختلف نقره داغ میشوند ولی سفته بازان به راحتی به کار خود ادامه میدهند.
صمصامی با بیان اینکه اساس اقتصاد بر کارآفرینی است و کشور چین توانست نظام انگیزشی مناسب کارآفرینان را ایجاد کند تاکید کرد: اگر نتوانیم ساختار انگیزشی اقتصادی را ایجاد کنیم محکوم به شکست هستیم.
وی به اصلاح نظام بانکی کشور اشاره کرد و گفت: گسترش بانکهای خصوصی که بعضا به درستی انجام نشد باید اصلاح گردد. تسهیلاتی که این بانکها پرداخت میکنند بیشتر به شرکتهای زیرمجموعه خودشان است.
صمصامی تاکید کرد: واگذاری شرکتهای دولتی به بخش خصوصی باید صورت پذیرد و مسئله اصلی این است که این کار چگونه انجام شود. باید بگویم که خصوصی سازی در کشور ما به درستی انجام نشد.
این نماینده مجلس در ادامه افزود: لازمه اصلاح نظام بانکی شفافیت است و یکی از موضوعات حال حاضر کشور موضوع اصلاح نظام بانکی است.
صمصامی همچنین گفت: متاسفانه از دوره پهلوی اول چیزی شکل به نام دولت مرد. این افراد به واسطه مسئولیتی که دارند و یا ارتباطاتی که دارند اموال را تصاحب کنند. افرادی هستند که ابتدای انقلاب اسلامی هیچ چیز نداشتند ولی امروز خود و خانواده آنان صاحب ثروت و سرمایه زیادی شدهاند. باید بپرسیم که این سرمایه از کجا بدست آمده است؟ ) نفهمیدم چی نوشتید )
وی به حوادث منطقه اشاره و بیان کرد: مسئله اقتصادی یکی از موارد بسیار مهمی بود که در ساختار سیاسی کشور سوریه اثر گذاشت و منجر به تغییرات اساسی در این کشور شد. از سال ۲۰۱۱ میلادی قیمت بنزین در این کشور افزایش یافت. بشار اسد حمایت مردمی خود را از دست داده بود. باید از این تجارب درس گرفت.
وی ادامه داد: کاهش ارزش پول ملی سوریه اتفاق دیگری بود که به مرور پیش رفت و در کشور ما نیز این موضوع اتفاق افتاده و ادامه دارد و یکی از ابزارهای دشمن بر علیه کشور ما این موضع است.
این نماینده مجلس در ادامه به موضوع نرخ ارز اشاره و افزود: کسی مخالف یکسان سازی نرخ ارز نیست ولی اینکه چگونه انجام بشود بسیار مهمتر است. متاسفانه در طول سه دهه قیمت ریال در برابر دلار بیش از یک میلیون درصد کاهش داشته است.