جلسه کارگروه امور حقوقی – قضایی مجمع کارآفرینان ایران روز دوشنبه (۲۲ مردادماه ۱۴۰۳) با حضور اعضا، نمایندگان پیشرانهای اقتصادی و همچنین مهدی عبدالملکی، معاون قوانین مجلس شورای اسلامی با موضوع لایحه قانون تجارت در محل مجمع برگزار شد.
According to the Iranian Entrepreneurs' Forum Information Center, معاون قوانین مجلس با اشاره به تاریخچه تدوین لایحه قانون تجارت گفت: در اوایل دهه 80 موضوع ادغام شرکت های مطرح می شود بنابراین گروهی مسئول می شوند در این خصوص تحقیق و پژوهشی انجام دهند که در ادامه به این نتیجه می رسند که باید کل قانون تجارت را بازنویسی کرد.
وی بیان کرد: متن نهایی لایحه قانون تجارت مشتمل بر ۱۳۴۳ ماده و در قالب ۵ کتاب در تاریخ ۲۸ فروردینماه ۱۴۰۳، به تصویب نمایندگان مجلس شورای اسلامی رسید.
مهدی عبدالملکی در ادامه با بیان اینکه لایحه تجارت، قانون تجارت و … همگی مشتمل بر 5 کتاب بودند اظهار کرد: در کتاب قراردادهای تجاری، سه نوع قرارداد وجود دارد حق العمل، حق الکاری و دلالی. حق العمل كاري عقدي است كه به موجب آن شخصي در مقابل ديگري تعهد مي كند كه به نام خود و حساب او معامله نمايد. از سویی دولت یک قرارداد دیگر با عنوان قرارداد مشارکتی به این قراردادها اضافه کرد.
وی با اشاره به شرکت های تجاری در لایحه قانون تجارت گفت: شرکت های تجاری به 10 دسته تقسیم شدند که عبارتند از: سهامی عام، سهامی خاص، بامسئولیت محدود، تضامنی،نسبی، مختلط سهامی عام، مختلظ سهامی خاص، تعاونی سهامی عام، تعاونی و صندوق سرمایه گذاری.
معاون قوانین مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: با اساتید و کارشناسان بسیاری درخصوص قراردادهای تجاری بحث و گفتگو شد. در ادامه این سوال در ذهن ایجاد شد که قراداد تجاری به چه معنا است؟ به این نتیجه رسیدیم که قراداد تجاری قراردادی است که 2 صاحب حرفه با یکدیگر منعقد می کنند.
عبدالملکی ادامه داد: در لایحه قانون تجارت می توان اشخاص را از جهات مختلف تقسیم بندی کرد. از زاویه حقوق تجارت اشخاص به دو دسته تقسیم می شوند: تاجر و غیرتاجر؛ همچنین اشخاص حقوقی خصوصی به سه دسته تقسیم بندی شده اند.
وی به موضوع ورشکستگی در لاحیه قانون تجارت اشاره کرد و گفت: در این بخش تغییرات بسیار بوده است.