مجمع کارآفرینان ایران
اخباراخبار مهم

یحیی آل‌اسحاق: در دوره وزارت بازرگانی مخالف دولتی کردن اقتصاد بودم

هفتمین جلسه از سلسله نشست تجربه‌نگاریِ حکمرانی اقتصادی مجمع کارآفرینان ایران با حضور یحیی آل‌اسحاق، وزیر اسبق بازرگانی برگزار شد.

According to the Iranian Entrepreneurs' Forum Information Center, یحیی آل‌اسحاق با بیان اینکه یکی از حسن‌های کار‌هایی که در دوران دانشجویی و بعد از آن در بازار انجام دادم این بود که وقتی به وزارت بازرگانی رفتم با ماهیت کار در آنجا آشنا بودم اظهار کرد: یکی از ضرورت‌های کار در وزارت بازرگانی شناخت فضای حاکم بر بخش بازرگانی کشور، از خرده فروشی، بنکداری و تجارت و … بود.

وزیر اسبق بازرگانی دوران مدیریت بر وزارت بازرگانی را موفقیت آمیز عنوان کرد و گفت: علت موفقیت من در وزارت بازرگانی آمادگی عملی و شناخت سیستم و روش نظام بازرگانی کشور از خرده فروشی تا سطوح بالاتر بود.

آل‌اسحاق همچنین گفت: زمانی که آقای صدر وزیر بازرگانی بودند مراکز تهیه و توزیع را راه اندازی کرده بود که یکی از آنها مرکز نساجی بود. در این بخش به دنبال فردی بودند که با مسائل نساجی و بازرگانی آشنا باشد؛ بنابراین با گفتگویی‌های که صورت گرفت بنده انتخاب شدم و آقای صدر نیز از انتخاب بنده راضی بودند.

وی در ادامه افزود: کار مرکز منسوجات وزارت بازرگانی این بود که همه تعرفه‌های نساجی که شامل موارد زیادی می‌شود را برعهده داشت. واردات، صادرات، قیمت گذاری، فروش و … بر عهده این مرکز که ریاست آن را برعهده داشتم بود.

وزیر اسبق بازرگانی در ادامه گفت: آقای عسگر اولادی زمانی که به عنوان وزیر انتخاب شدند و آقای مهندس موسوی نیز نخست وزیر وقت بودند. در آن دوره بحث‌های جریان‌های فکری در دولت آغاز شد. مهندس موسوی و بهزاد نبودی و … به یک دیدگاه اقتصادی مبنی بر اقتصاد دولتی معتقد بودند و یک جریان انجمن اسلامی در دولت وجود داشت که شامل آقایان عسگراولادی، احمد توکلی، مرتضی نبوی، ولایتی و … می‌شدند؛ بنابراین بین این دو جناح اختلاف شکل گرفت.

وی به اختلافات در وزارت بازرگانی اشاره کرد و گفت: در وزارت بازرگانی یک گروه ۲۷ نفره‌ای بودند که همه آنها جزء انجمن اسلامی آمریکا و اروپا بودند که هدایت آنها برعهده دکتر یزدی بود این گروه در بازگشت به ایران به مهندس موسوی پیوستند. این افراد در وزارت بازرگانی با آقای عسگراولادی اختلافات زیادی داشتند و بحث‌های آنان بالا گرفت.

آل‌اسحاق بیان کرد: من و آقای نهاوندیان، سعیدلو و تعداد دیگر از دوستان مخالف دولتی کردن اقتصاد بودیم؛ بنابراین در وزارتخانه دو دسته شکل گرفت.

وزیر اسبق بازرگانی به انتخاب خود به عنوان معاون وزیر بازرگانی اشاره کرد و گفت: آقای عسگراولادی بنده را به عنوان معاون خرید وزارت بازرگانی انتخاب کرد. همه خرید‌های این وزارتخانه بر عهده من بود.

آل‌اسحاق به خصوصیات مدیر موفق اشاره کرد و گفت: به اعتقاد من سه خصوصیت مدیر موفق داشتن روحیه بالا، فضاشناسی (فضای ماموریت) و داشتن دانش و جنم و یا تجربه حرفه‌ای بالا است.

وی افزود: معتقد هستم در انتخاب مدیر آن چیزی که مهم نیست تحصیلات دانشگاهی است. البته داشتن دانش مهم است ولی از آن مهمتر این است که فرد از روحیه بالایی برخوردار باشد.

آل‌اسحاق به رابطه تجاری و سیاسی ایران و عراق اشاره کرد و گفت: رابطه ایران و عراق یک رابطه استراتژیک است و مربوط به یک دولت خاص نیست. شرایط و فضای حاکم بر دو کشور ایران و عراق طوری است که در تمامی حوزه‌ها عجین هستند. به عبارتی اگر تهدیدی برای عراق باشد برای ایران نیز وجود دارد و اگر فرصتی باشد برای ایران نیز فرصت وجود خواهد داشت.

وی افزود: امنیت و توسعه دو کشور ایران و عراق می‌تواند به یکدیگر مرتبط باشد. ترکیب اقتصادی و بازرگانی، گردشگری و … با هم مکمل هستند.

وزیر اسبق بازرگانی با بیان اینکه ظرفیت تجاری ایران و عراق تا عدد ۲۰ میلیارد دلار شدنی است اظهار کرد: سال جاری و سال گذشته به صورت رسمی حجم صادرات ۱۰ میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار و حجم واردات ۵۰۰ میلیون دلار بوده است و حجم مبادلات غیررسمی در سال گذشته حدود ۱۴ میلیارد دلار بوده است.