مجمع کارآفرینان ایران
اخبار

قدردانی مجمع کارآفرینان ایران از وزیر اقتصاد در پی صدور بخشنامه جدید مالیاتی

According to the Iranian Entrepreneurs' Forum Information Center, حمیدرضا غزنوی دبیر کل مجمع به نمایندگی از جامعه بزرگ پیشران های بخش خصوصی مولد در پی صدور یک بخشنامه جدید مالیاتی، مراتب تشکر و قدردانی خود را از مقام محترم وزارت به عنوان متولی سازمان امور مالیاتی کشور به عمل آورد.

جناب آقای دکتر همتی

وزیر محترم امور اقتصادی و دارایی

با سلام و احترام؛

عطف به بخشنامه شماره 11/1403/200 مورخ 07/06/1403 سازمان امور مالیاتی کشور درخصوص (نحوه رسیدگی به اعتراض اشخاص نسبت به اطلاعات و اطلاعیه های خرید و فروش و بارنامه در فرآیند حسابرسی و دادرسی مالیات بر درآمد و مالیات بر ارزش افزوده) مجمع کارآفرینان ایران بر خود لازم می داند به نمایندگی از جامعه بزرگ پیشران های بخش خصوصی مولد مراتب تشکر و قدردانی خود را از مقام محترم وزارت به عنوان متولی سازمان امور مالیاتی کشور به عمل آورد.

شایان ذکر است که تا پیش از صدور این بخشنامه، معضلات بزرگی از جمله ایجاد بدهی های مالیاتی به ناحق برای اشخاص حقیقی و حقوقی و تشکل پرونده های بی سرانجام در دادرسی مالیاتی، گریبان طیف گسترده ای از فعالان اقتصادی بخش خصوصی و حتی مردم عادی را گرفته بود و موجبات نارضایتی هایی را فراهم کرده بود.

امید است با اتخاذ این دست از تدابیر هوشمندانه، شاهد توسعه کیفی و کمی خدمات دولتی و نیل به هدف عدالت مالیاتی در جامعه باشیم.

حمیدرضا غزنوی

دبیرکل

گفتنی است، سازمان امور مالیاتی با صدور بخشنامه شماره 11/1403/200 مورخ 07/06/1403 نحوه رسیدگی به اعتراضات نسبت به اطلاعات و اطلاعیه های خرید و فروش و بارنامه که توسط بخش خصوصی درج می شود را در فرایند حسابرسی و دادرسی مالیات بر درآمد و مالیات بر ارزش افزوده، به نفع مودیان تغییر داده است.

تا پیش از صدور این بخشنامه، نحوه بررسی، تطبیق و استفاده از اطلاعات استخراج شده از سامانه های استخراج اطلاعات مالیاتی مطابق بخش نامه های مقرر در این خصوص از جمله بخش نامه های شماره 517/96/200 مورخ 22/07/1396 و 501/95/200 مورخ 22/01/1395 صورت می گرفت و طرف اول یعنی ثبت کننده اطلاعات در ثبت اطلاعاتی از قبیل فاکتور خرید و فروش خدمت یا کالا در سامانه‌های مالیاتی مانند سامانه صورت معاملات فصلی و سامانه ثبت بارنامه می‌توانست با ثبت فاکتور یا بارنامه‌های جعلی برای طرف دوم آثار مالیاتی ایجاد نماید و تا پیش از صدور بخشنامه جدید، بار اثبات عدم صحت اطلاعات ثبت شده در سامانه‌های مالیاتی بر دوش طرف دوم بوده است.

رسیدگی به این پرونده‌ها به این ترتیب بود که ممیز مالیاتی به سراغ طرف دوم رفته و از وی خواستار ارائه سندی دال بر عدم صحت اطلاعات موجود در سامانه‌های مالیاتی می‌شد. در نتیجه این نقص فرایندی، اشخاص حقیقی و حقوقی بسیاری به ناحق مورد مطالبه مالیات قرار می‌گرفتند.

بر اساس بخشنامه صادره رویه رسیدگی به پرونده‌های این‌چنینی اصلاح شده و بار اثبات تائید یا رد صحت اطلاعات مندرج در سامانه‌های مالیاتی بر عهده ادارات کل امور مالیاتی است و مطابق بخشنامه اخیر الصدور کلیه بخشنامه های مغایر از جمله بخش نامه های صدرالذکر لغو شده است.

براساس این بخشنامه، ابتدا با فراهم شدن تمهیداتی، اقلام اطلاعاتی، حداکثر ظرف مدت یک ماه از دریافت اطلاعات و اطلاعیه ها از طرف اول در کارپوشه مالیاتی طرف دوم منعکس و امکان ثبت واکنش به صحت و سقم اطلاعات و اطلاعیه‌ها برای طرف دوم و همچنین به صورت ماهانه از طریق پیامک به وی اطلاع‌رسانی می‌شود. در صورت عدم تائید طرف دوم، معاونت فناوری‌های مالیاتی می‌بایست با ارسال پیامک به طرف اول، عواقب قانونی ارائه گزارش خلاف واقع به سازمان امور مالیاتی را به طرف اول و طرف دوم ابلاغ نماید.

همچنین در صورتی که پرونده در مرحله رسیدگی و صدور برگ تشخیص باشد و طرف دوم ادعای عدم انتساب اطلاعات یا اطلاعیه‌ها به خود را ثبت کرده باشد، چنانچه هیچ‌گونه اسناد مثبته‌ای بدست نیاید، اداره امور مالیاتی طرف دوم امکان قانونی اعمال اطلاعات و اطلاعیه‌های یاد شده را در رسیدگی به پرونده طرف دوم نخواهد داشت و در صورتیکه پرونده در مرحله بررسی در اجرای ماده 238 قانون مالیات های مستقیم باشد و اعتراض مؤدی در خصوص اشتباه بودن اطلاعات منتسب به وی صورت پذیرد، مسئول یا مسئولان مربوطه موظفند بررسی مقتضی یا استعلامات لازم را به عمل آورند و در صورتی که اسناد مثبته ای مبنی بر رد اعتراض طرف دوم بدست نیاید، اقدام به رفع تعرض از برگ تشخیص مالیات نمایند. براساس ترتیبات فوق، واضح است که عملاً بار اثبات صحت اطلاعات بر عهده مسئول یا مسئولان مربوطه (ادارات کل امور مالیاتی) به موجب اسناد مثبته قرار گرفته است.

بند 1-4 بخشنامه مذکور نیز به منظور رفع ابهامات احتمالی در اجرای بخشنامه مذکور و جلوگیری از برداشت متفاوت از مصادیق «اسناد مثبته»، به تعریف این اسناد پرداخته است و در تعریف اسناد مثبته نیز بر تحمیل بار اثبات یا رد صحت اطلاعات مندرج در سامانه ها بر ادارات امور مالیاتی تاکید شده است.

لازم به ذکر است بر اساس بند 8 بخشنامه مذکور، مفاد آن در خصوص کلیه اطلاعات یا اطلاعیه‌های مندرج در سامانه‌های مالیاتی، ناظر بر پیش از تاریخ ابلاغ آن که مالیات متعلقه پرداخت نشده باشد نیز، مجری است.