مجمع کارآفرینان ایران
اخباراخبار مهم

کشور محتاج توسعه است/ باید در کشور نهادزدایی صورت گیرد

به گزارش مرکز اطلاع رسانی مجمع کارآفرینان ایران؛ میزگرد اقتصادی مجمع کارآفرینان ایران با عنوان «چگونه به رشد ۸ درصدی برسیم؟» با حضور روح‌الله ایزدخواه، نماینده مجلس شورای اسلامی و حامد کاویانی، مدیرعامل شرکت پالایش نفت آفتاب در محل استودیو مجمع کارآفرینان ایران برگزار شد.

روح‌الله ایزدخواه با بیان اینکه موضوع رشد اقتصادی ۸ درصدی کشور بسیار مهم است گفت: در ایران یک سازمانی که مختص به توسعه باشد وجود ندارد. در واقع سازمان برنامه و بودجه کشور نقش حسابدار دولت را برعهده دارد و سازمان‌های اجرایی نیز مشغول امور جاری خود هستند.

وی ادامه داد: ما در ایران سازمانی که هم‌و غم آن توسعه و یا رشد اقتصادی باشد نداریم. رشد و توسعه نیازمند منابع است و این منابع می‌بایست غیردولتی باشد چراکه کشور قرار است رشد کند و نه دولت. اینکه گفته می‌شود منابع عمومی دولت و بودجه کم است و رشد محقق نمی‌شود یک نظر غلط و غیرتخصصی است.

نماینده مجلس شورای اسلامی با اشاره به وظایف دولت گفت: وظیفه دولت دیده بانی است که رشد مورد نظر محقق شود. فقط در بخش سرمایه گذاری جدید بیش از ۳ هزار همت در سال نیاز است، این رقم حداقلی است و رقم واقعی بیش از این رقم خواهد بود. حال سوال این است که چه کسی این منابع را باید تامین کند؟

ایزدخواه در ادامه به منابع عظیم معدنی کشور اشاره و تاکید کرد: ۷ برابر سرانه جمعیت کشور منابع معدنی در کشور وجود دارد. همچنین اقتصاد دریا بالغ بر ۱۱ شاخه می‌شود که تاکنون هیچ استفاده و یا بهره برداری چشمگیری از آن نشده است.

وی در ادامه سخنان خود اظهار کرد: بنابر آمار‌های بانک مرکزی بیش از ۵۰ میلیارد دلار ارز خانگی وجود دارد.

روح‌الله ایزدخواه تاکید کرد: کشور محتاج توسعه است. ایران نیازمند رشد شتابان است و جهش تولید تنها سناریو مقابل کشور ماست. دولت باید موانع را برچیند و برنامه‌ای برای رشد ارائه کند، این وظیفه دولت است که برای این موانع ریل گذاری و تسهیل گری کند.

نماینده مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه باید هویت عوامل پیشران و دخیل در رشد و توسعه را بازیابی کنیم افزود: تشکل‌های جمعی اقتصادی کشور، راهبران بخش خصوصی هستند که شامل اتحادیه‌های صنفی، انجمن‌های صنعتی، نهاد‌های فناور، خوشه‌های صنعتی و نهاد‌های مدنی مانند مجمع کارآفرینان ایران هستند. ما معتقد هستیم که تشکل‌های جمعی، خرد‌های جمعی صنعت و اقتصاد کشور هستند؛ بنابراین باید به تشخیص آن‌ها اعتماد و اراده و عاملیت آن‌ها بازیابی شود.

روح‌الله ایزدخواه در ادامه بیان کرد: باید منابع را در طول زنجیره‌های تولید توزیع کرد. ستون فقرات اقتصاد، زنجیره‌های تولید هستند و باید محور کار قرار بگیرند.

نماینده مجلس شورای اسلامی همچنین گفت: راهبرد دیگر این است که زنجیره‌های تولیدمحور اقتصادی، محور قرار بگیرند و کلیه اطلاعات آماری، مالی و … در این زنجیره سوار شود و در نهایت در طول این زنجیره عملیات اقتصادی صورت گیرد.

همچنین در ادامه، حامد کاویانی، مدیرعامل شرکت پالایش نفت آفتاب با اشاره سخنان سال گذشته مقام معظم رهبری خطاب به دولت اظهار کرد: رشد ۸ درصدی محقق نمی‌شود مگر با حضور بخش خصوصی.

کاویانی با بیان اینکه کشور در حوزه بهره وری وضعیت مناسبی ندارد گفت: از سال ۱۳۸۴ و بعد از ابلاغ سیاست‌های کلی اصل ۴۴، ادبیات حرکت به سمت بخش خصوصی به عنوان مولد اقتصاد و کاستن نقش دولت در اقتصاد، در ادبیات سیاسی اقتصادی شکل گرفت.

مدیرعامل شرکت پالایش نفت آفتاب در ادامه افزود: نکته‌ای که برای فعالان بخش خصوصی محل بحث است در سه بعد قابل بررسی است. بعد اول، قوانین و مقررات است که به شدت بخش خصوصی را آزار می‌دهد. متاسفانه نظر بخش خصوصی در تدوین قوانین و مقررات جایگاهی ندارد. بعد دوم، ضعف شدید در جذب سرمایه گذاری داخلی و خارجی است. کارآفرینان بخش خصوصی به وطن و مردم و نظام علاقه‌مند هستند و می‌خواهند که برای کشور کار کنند؛ و بعد سوم، نقش مجلس در تسهیل گری و رفع موانع بسیار کلیدی است. در مجلس سازوکار‌های خوبی وجود دارد. بخش خصوصی باید احساس کند که نمایندگان مردم به دنبال حل مشکلات کشور هستند.

حامد کاویانی با تاکید بر اینکه در کشور نهاد‌های موازی زیادی وجود دارند گفت: در طول ۳ برنامه ۵ ساله توسعه‌ای با رشد اقتصادی ۱.۸ درصدی مواجه بوده ایم. در حوزه بهره وری نیز سهم بهره وری سالانه از رشد اقتصادی در برنامه چهارم ۲.۵، برنامه پنجم ۲.۶۴، و برنامه ششم ۲.۸ درصد بوده است. حال این سوال پیش می‌آید که چه میزان از این برنامه محقق شده است.

مدیرعامل شرکت پالایش نفت آفتاب تاکید کرد: به اعتقاد بنده می‌توان رشد ۸ درصدی را تجربه کرد که البته نیازمند یک همت همه جانبه است.

کاویانی همچنین گفت: دماسنج اقتصاد ایران بورس است. اگر سازوکار‌های تامین مالی کشور را تغییر دهیم و موضوعات ناترازی را به یک نقطه مناسبی برسانیم، می‌توانیم شاهد رشد اقتصادی باشیم. بخش خصوصی همواره پای کار بوده است. ما هیچ انتظاری از دولت نداریم. دولت می‌بایست نگاه و توقع بخش خصوصی از حیث امنیت سرمایه گذاری و توسعه کسب و کار را تامین کند.

وی با اشاره به همکاری بخش خصوصی و دولت گفت: باید گفتمان بین دولت و بخش خصوصی شکل بگیرد. متاسفانه در گفتگو دچار مشکل شدید هستیم. باید مجلس بانی خیر شود و در‌های کمیسیون‌های مجلس به روی تشکل‌ها باز شود. بخش خصوصی می‌بایست بازوی مشورتی و اصلی نهاد تقنین کشور باشد.

کاویانی در ادامه افزود: باید در کشور نهادزدایی صورت گیرد. نهاد‌های موازی در کشور بسیار زیاد هستند. فقط در حوزه رفع موانع تولید چندین نهاد وجود دارد. به عنوان مثال، شورای رقابت برای تسهیل گری رقابت، ستاد تسهیل و رفع موانع تولید در قانون رفع موانع تولید، ستاد پیگیری سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی در قوه قضاییه، ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی در دولت، ستاد اقتصادی در دولت، ستاد تسهیل صدور مجوز‌های کسب و کار و همه این موارد متناظر در استان‌های کشور وجود دارند که شرایط را برای بخش خصوصی سخت‌تر کرده اند.

مدیرعامل شرکت پالایش نفت آفتاب تاکید کرد: باید نهاد‌های موازی کشور کم شوند و به دنبال ادغام برویم و عضویت صاحبین مشاغل در هر صنعت با حق رای همراه باشد.