مجمع کارآفرینان ایران
اخبار

نامه سرگشاده مجمع کارآفرینان ایران به دبیر شورای نگهبان: تولید کنندگان بخش خصوصی خواستار توجه شورای نگهبان به تبعات تصویب کتاب اول لایحه تجارت هستند

به گزارش روابط عمومی مجمع کارآفرینان ایران، این مجمع در نامه ای به دبیر شورای نگهبان و همچنین پژوهشکده این شورا، توجه به دغدغه های پیشران های اقتصاد مولد در راستای تبعات تصویب کتاب اول لایحه تجارت را خواستار شدند .

در این نامه با اشاره به ابلاغ سیاست های کلی نظام قانون گذاری توسط رهبر معظم انقلاب اسلامی ( مدظله العالی) خصوصاً تاکیدات ایشان در قالب بند 9 آن بر اصولی چون تدوین قانون بر مبنای نظرات کارشناسان، نهادهای مردم نهاد تخصصی و صنفی و همچنین دارا بودن قابلیت اجرا و سنجش اجرای یک قانون، تدوین قانونی که با رعایت شرایط خاص کشور باعث تقویت اقتصاد مولد ملی و رونق تولید گردد، مورد تاکید قرار گرفته است.

متن نامه مجمع کارآفرینان ایران به شورای نگهبان بدین شرح می باشد :

حضرت آیت اله جنتی

 دبیر محترم شورای نگهبان

با سلام و احترام؛

پس از حمد و ستایش پروردگار مهربان و درود بر محمد(ص) و خاندان مطهرش؛ توجه حضرتعالی در راس شورای نگهبان به موضوع حمایت از سرمایه های مولد، همواره امیدی در حمایت و تسهیل بسترهای تولید ثروت، درک و پیشبرد منویات مقام معظم رهبری(مدظله العالی) در تحقق اقتصاد مقاومتی بوده است. تاکیدات حضرتعالی و نمایندگان محترم مردم در مجلس شورای اسلامی بر ضرورت حمایت از اقتصاد درون زا به‌عنوان یکی از اهداف برجسته و متعالی، قطعا باعث پیشرفت بیش از پیش فضای تولید ملی و روشن‌تر شدن چشم انداز اقتصاد کشور خواهد بود.

«مجمع کارآفرینان ایران» متشکل از پیشران‌های اقتصاد مولد بخش خصوصی کشور نیز در همین مسیر به صورت فعال، مثبت شدن فضای کسب‌و‌کار را دنبال می‌کند و معتقد است، پتانسیل عظیمی در بستر اقتصادمولد کشور وجود دارد. لذا با توجه به اینکه اعضای این مجمع را کارآفرینان بزرگ اقتصاد ایران تشکیل می‌دهند، موانع و تهدیدات تخصصی را شناسایی کرده اند که اغلب تولیدکنندگان ملی با آن روبرو هستند.

از جمله این تهدیدات که نگرانی‌های جدی در خصوص آن وجود دارد، لایحه جدید تجارت است. همان گونه که مستحضرید با توجه به ابلاغ سیاست‌های کلی نظام قانون‌گذاری توسط رهبر معظم انقلاب اسلامی(مدظله العالی) خصوصا تاکیدات ایشان در قالب بند 9 آن بر اصولی چون تدوین قانون بر مبنای نظرات کارشناسان، نهادهای مردم نهاد تخصصی و صنفی و همچنین دارا بودن قابلیت اجرا و سنجش اجرای قانون از یک سو و نیز دایره شمول گسترده این قانون برای کلیه صاحبان حرف و مصرف‌کنندگان در سراسر کشور از سوی دیگر، تدوین قانونی که با رعایت شرایط خاص کشور باعث تقویت اقتصاد مولد ملی و رونق تولید گردد، امری بسیار مهم و خطیر می‌باشد و این موضوعی است که در تدوین این لایحه (مطالعه، مشاوره و تصویب) بصورت شایسته ای بدان پرداخت نشده است.

با توجه به اهمیت فوق‌العاده لایحه تجارت به عنوان یکی از قوانین اصلی و به ویژه فصل اول آن (فصل مقررات عمومی)، مجمع کارآفرینان ایران با مشارکت اقتصادانان و حقوقدانان فعال در پیشران‌های بخش خصوصی کشور، انجمن‌های تخصصی صنفی، اندیشکده‌‌ها و اساتید دانشگاه‌ها، کتاب اول این لایحه را بارها مورد نقد و بررسی قرار داده که نتایج آن به اختصار به شرح ذیل ایفاد می‌گردد.

  • منطبق نبودن با واقعیات فضای تجاری کشور و در عوض گرته‌برداری ناقص از قوانین بین‌المللی؛
  • توجه نکردن به حل مسائل و مشکلات واقعی تجار؛
  • ابهام و تفسیرپذیری برخی مواد لایحه و در نتیجه متزلزل کردن اجرای قراردادها؛
  • متزلزل کردن قراردادها و محدودسازی اصل آزادی اراده‌ها در روابط اقتصادی؛
  • مشخص نبودن مبانی قانون در بسیاری از موارد و وجود ابهام در زمینه نحوه استنباط از آن؛
  • فراهم ‌شدن زمینه طرح دعاوی واهی و در نتیجه افزایش ریسک ورود به مذاکرات برای فعالان اقتصادی؛
  • فراهم شدن زمینه سوءاستفاده از قانون به موجب قانونی‌کردن رویه‌های غیررسمی و پرریسک؛
  • افزایش هزینه مبادلات اقتصادی و کاهش ریسک‌پذیری بنگاه‌ها برای ورود به مذاکره؛
  • اعتبار بخشیدن به رویه‌های غیررسمی و برهم زدن رویه قضایی موجود در این زمینه؛
  • افزایش اختلاف بین طرفین قرارداد و همچنین افزایش تعداد پرونده‌های ورودی به دادگاه‌ها؛
  • به روز نبودن و استفاده نشدن از سازوکارها و ابداعات جدید روز دنیا؛

دبیر محترم شورای نگهبان، آن‌چه که در خصوص لایحه تجارت مطرح شد تنها بخش کوچکی از ایرادات جدی آن محسوب می‌شود، هر چند به درستی چنین قوانین مهمی باید به روز شده و توسعه یابند اما عدم توجه به نیاز واقعی در قلمرو قانون و نداشتن زیرساخت‌های مناسب، می‌تواند اقتصاد کشور را به شدت تحت تاثیر قرار دهد.

در پایان ضمن تشکر از حضرتعالی در پیگیری مسائل فعالان اقتصادی، توفیق روز افزون آن شورای محترم را از درگاه پروردگار متعال مسئلت داشته و از آن شورای محترم درخواست می‌گردد در فرآیند بررسی لایحه، موارد ذکر شده را مد نظر قرار دهند.