مجمع کارآفرینان ایران
اخبار

لزوم تاسیس بانک ویژه کارآفرینان  

دومین نشست مشترک پیشران‌های اقتصادی با معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس‌جمهور برگزار شد.

به گزارش مرکز اطلاع‌رسانی مجمع کارآفرینان ایران؛ دومین نشست مشترک پیشران‌های اقتصادی با روح الله دهقانی فیروزآبادی، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس‌جمهور روز دوشنبه (۱۶ مردادماه ۱۴۰۲) در محل مجمع کارآفرینان ایران برگزار شد.

در ابتدای این نشست حمیدرضا غزنوی، دبیر کل مجمع کارآفرینان اظهار کرد: بحمدالله شرکت‌های دانش‌بنیان و استارت آپ‌ها در کشور از رشد خوبی برخوردار هستند. ولی در رابطه با تجاری‌سازی با پاره‌ای از مشکلات روبرو هستند و می‌توان گفت در این بخش از دنیا عقب هستیم.

غزنوی در ادامه بابیان اینکه در مجمع کارآفرینان ایران اتصال شرکت‌ها و استارت آپ‌های دانش‌بنیان به پیشران‌های اقتصادی را دنبال می‌کنیم گفت: به نظر می‌رسد در رابطه با این موضوع باید یک مسیر جداگانه اختصاص پیدا کند و اگر یک کارگروه مشترک تشکیل شود می‌توان یک آیین‌نامه ویژه‌ای را تدوین کرد.

در ادامه این نشست، روح الله دهقانی فیروزآبادی، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس‌جمهور گفت: جلسات این‌چنینی که معنای واقعی افراد حاضر در کف میدان اقتصاد حضور دارند ارزشمند است و از حضور و نظرات این افراد نهایت استفاده را خواهم برد.

دهقانی فیروزآبادی بابیان اینکه در موضوع صندوق‌های پژوهش و فناوری و بحث صدور ضمانت‌نامه‌ها مسئله جدی وجود دارد تأکید کرد: هرسال قدرت ضمانت‌نامه صندوق‌ها روبه افزایش است. امسال در قانون بودجه مصوب شد که بانک‌ها تضمین‌های صندوق‌ها را برای تبصره ۱۸ را بپذیرند. این در حالی است که سال‌های گذشته این موضوع به این شکل وجود نداشت؛ بنابراین این موضوع به‌صورت مداوم در حال تقویت است. اما انتهای این تقویت جایی وجود دارد. ساختار صندوق تا یک اندازه‌ای کشش دارد.

وی در ادامه تأکید کرد: امروز ما به یک بانک تخصصی نیاز داریم؛ لذا در گفتگو‌هایی با رئیس‌کل بانک مرکزی صورت گرفته است موافقت اصولی برای تاسیس و یا خریداری یک بانک صورت گرفته و ایشان مجوز اصولی را داده‌اند که باید در ادامه سازوکار آن را فراهم کنیم. باید این بانک را به بانک کارآفرینان و دانش‌بنیان‌ها تبدیل کرد. من از مسئولین مجمع کارآفرینان ایران دعوت می‌کنم که به‌عنوان بازیگران جدی در اقتصاد کشور محسوب می‌شوند حضورداشته باشند و در آن فعال باشند.

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس‌جمهور گفت: اگر ۱۰ هزار شرکت دانش‌بنیان که اکنون در حال فعالیت هستند و قریب به ۵۰۰ هزار نفر نیرویی که در این شرکت‌ها مشغول به فعالیت هستند و حداقل سالانه ۱۰۰ همت منابع در اختیاردارند حضور داشته باشند می‌تواند یک بانک بزرگ و قدری را شکل دهند.

دهقانی فیروزآبادی افزود: ما در معاونت علمی در حال تعریف برخی پروژه‌های پیشران هستیم و منابعی نیز از محل تهاتر نفت به آن اختصاص‌یافته و منتظر هستیم که برای تخصیص آن مجوز صادر شود که هزینه کرد سال گذشته را برای سال جاری اخذ کنیم. پول خوبی که متعلق به دولت است در اختیار معاونت علمی قرارگرفته که ما در اختیار سازمان‌ها و وزارتخانه‌ها قرار خواهیم داد و فقط مختص به دانش‌بنیان‌هاست.

وی در ادامه گفت: در خصوص نظام ارزیابی اندازه کافی قانون وجود دارد و اصل داستان این است که افرادی وجود دارند که نفعشان این است که نمی‌خواهند این قانون اجرا شود.

دهقانی فیروزآبادی همچنین ادامه داد: ارتباط صنعت با دانشگاه که اولویت آن کار صنعتی نیست و معتقد هستم با یک ضمانت اداری که شکل نمی‌گیرد و کار به‌پیش نمی‌رود و حتماً سازوکار دیگر را می‌خواهد.

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس‌جمهور اظهار کرد: یک جریان دانش‌بنیان در کشور داشتیم که از سال ۱۳۸۹ به‌صورت خیلی جدی شروع شد. شرکتی که بر مبنای تبدیل علم و فناوری به ارزش کار می‌کند. در خودروسازی، کشاورزی، غلات، معدن، پتروشیمی و غیره. در سال ۹۶ یک جریان دیگری به نام جریان کارآفرینی استارتاپ به جریان دانش‌بنیان اضافه شد که کار بسیار ارزشمندی بود و شروع به توسعه کسب‌وکارهای نوپا که عموماً در حوزه اقتصاد دیجیتال بودند.

وی همچنین اظهار کرد: استارتاپ یک کسب‌وکار نوپاست. من اعتقاددارم جریان دانش‌بنیان کشور اصالت دارد. برخی از استارتاپ‌ها دانش‌بنیان هستند و برخی نیز دانش‌بنیان نیستند. اتفاقی که افتاد این است که در سال‌های ۹۵ و ۹۶ جریان کارآفرینی استارتاپی با جریان دانش‌بنیان همراه شد و به این جریان کمک کرد. ولی اتفاقات دیگری رقم خورد. به‌عنوان‌مثال تبدیل‌شدن افراد بیکار پرامید به افراد بدهکار و ناامید.

دهقانی فیروزآبادی بابیان اینکه کارخانه نوآوری جایی است که با یک نگرش به بازار، عرضه نوآوری می‌کند. مرکز نوآوری جایی است که در یک صنعت شکل می‌گیرد و این مرکز با مسئله شکل می‌گیرد عنوان کرد: پس از ۶ ماه تلاش، نظام ارزیابی از دانش‌بنیان‌ها کاملاً ارتقاء پیدا کرد و نظام دانش‌بنیان نوع یک، دو و سه دیگر وجود ندارد و ارزیابی صرفاً برمبنای این نیست که تکنولوژی چه میزان پیچیدگی دارد.

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس‌جمهور بابیان اینکه سه نوع دانش‌بنیان داریم اظهار کرد: دانش‌بنیان نوپا، دانش‌بنیان نوآور و دانش‌بنیان فناور و ملاک اول آن این است که حتماً از فناوری‌هایی استفاده می‌کند که از سطح فناوری کشور بالاتر است. دانش‌بنیان‌های کشور فقط محصول نیستند و به سه دسته تقسیم می‌شوند. محصول محورها، فرایندمحور‌ها و خدمت محورها.

دانش‌بنیان‌های نوپاها، آن‌هایی هستند که کمتر از ۵ سال سابقه‌دارند و گردش مالی آن‌ها کمتر از ۵ میلیارد تومان است و کمتر از ۱۰ نفر مشغول به فعالیت در آن هستند؛ و معافیت مالیاتی مختص این‌هاست.

دهقانی همچنین افزود: اگر ۸۰ درصد کل شرکت‌های دانش‌بنیان معاف از مالیات شوند عدد آن ۱۰۰ میلیارد تومان می‌شود این در حالی است در سال گذشته ۱۲۰۰ میلیارد تومان معافیت مالیاتی داشتیم.

وی در ادامه افزود: دانش‌بنیان‌های نوآور بالای ۵ سل سابقه، گردش مالی بالای ۵ میلیارد و بالای ۱۰ نفر نیروی فعال دارند و دانش‌بنیان فناور، این شرکت‌ها بالای ۵ سال سابقه و بالای ۵ میلیارد تومان گردش مالی و ۵۰ درصد سبد تولیداتش محصولات فناورانه است.

دهقانی فیروزآبادی در ادامه خبر داد: ظرف سه تا چهار ماه آینده سایت معاونت علمی تغییر جدی خواهد کرد و پلتفرم خدمت معاونت علمی شروع به کار می‌کند.

وی همچنین در خصوص صندوق نوآوری و شکوفایی گفت: این صندوق مستقل است و آن‌طور که شایسته است رشد نکرده و ضعیف شده است. زمانی که ۵۰ شرکت وجود داشت معادل سه میلیارد دلار سرمایه داشت. در حال حاضر ۶۰ میلیون دلار سرمایه با ۱۰ هزار شرکت وجود دارد. به‌شدت تلاش می‌کنیم که صندوق را قوی کنیم. در برنامه هفتم توسعه و بودجه تمام تلاش ما این است که امسال سرمایه صندوق را به ۳۰ هزار میلیارد تومان برسانیم.

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس‌جمهور عنوان کرد: معتقد هستم در برخی از موضوعات مسئله ما فناوری نیست. در موضوع خودرو به‌وضوح مسئله ما رقابت است. به‌طور مثال خودروسازی هیوندایی ۱.۸ میلیون تیراژ از یک مدل خودرو که تولید می‌کند، بدون تحریم و مشکل صادرات و تأمین مالی هم ندارد، در این صورت خودرو تولیدشده اقتصاد می‌شود.

دهقانی تأکید کرد: صنعت خودروسازی کشور درگیر یک گرفتاری عظیم از جنس سرطان است. یا باید رها که بمیرد و یا باید یک جراحی جدی روی آن صورت گیرد. این در حالی است که در صنعتی به‌مانند صنعت غذا این‌چنین نیست. سیاست‌هایی که معاونت علمی اعمال می‌کند که مقابل خام و نیمه‌خام فروشی را بگیرد و با اعتبارات خاصی از شرکت‌ها کمک کند تا در بخش فناوری سرمایه‌گذاری کنند.

باید سیاست‌های کلان را به نحوی مدیرت کرد که حرکت به سمت فناوری برای تولیدکننده ایرانی جذاب باشد. در غیر این صورت فناوری با زور و فشار نفوذ پیدا نمی‌کند.

وی ادامه داد: متأسفانه معافیت‌های مالیاتی به‌صورت گسترده در کشور وجود دارد. در قانون جدید تا ۱۰ میلیارد تومان معافیت مالیاتی اختصاص پیدا می‌کند.

دهقانی بابیان اینکه بنیاد اقتصاد دانش‌بنیان دارایی نامشروط است اظهار کرد: تا ۱۳ آذرماه سال جاری صندوق جدید در حال راه‌اندازی است که اعتبارات مالیاتی را تضمین می‌کند.

وی تأکید کرد: خروج نیروی متخصص یک دغدغه جدی است. برای این بحران در حال تدوین چندین نوع راهکار هستیم.

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس‌جمهور در پایان گفت: در معاونت علمی در حال پیگیری برنامه‌های مختلفی هستیم. یکی از این برنامه‌ها «نکست» است که مخفف نوآوری، کارآفرینان سرآمد توسعه است؛ و به‌زودی فراخوان آن ارائه می‌شود.

در ادامه این نشست، رضا رضایی، رئیس هیات مدیره آذین خودرو گفت: امروز دنیا با سرعت بالایی در حال حرکت است و دیگر با روش‌های سنتی و روش‌های منسوخ‌شده نمی‌توان بنگاه و یا کشور را اداره کرد؛ بنابراین باید در لباس تکنولوژی، دانش و فناوری به سمت جلو حرکت کرد؛ و در این مسیر نیز به افراد، سخت‌افزار و ابزار‌های نو نیاز داریم که بتوانیم با تغییرات پیش رویم.

وی تأکید کرد: دولت هر اموری را که بخش خصوصی واگذار کرده است نتیجه مثبت آن را دیده است.

در ادامه این نشست پیشران‌های اقتصادی مهم‌ترین موانع پیش روی فعالیت خود تأکید کرده و پیشنهاد‌هایی را برای رفع آن‌ها ارائه کردند.