حمیدرضا غزنوی دبیرکل مجمع کارآفرینان ایران ظهر امروز (یکشنبه 25 شهریورماه 1403) در برنامه میز اقتصاد شبکه خبر در خصوص قانون پایان ممنوعیت واردات کالای مشابه ساخت داخل به گفتگو پرداخت.
به گزارش مرکز اطلاع رسانی مجمع کارآفرینان ایران؛ غزنوی در این برنامه گفت: دنیای امروز درگیر جنگ یارانه ها با هدف تولید و حفظ رقابت پذیری صنعتی است. حال اگر در این برهه بخواهیم از حذف تعرفهها یا ممنوعیت واردات سخن به میان آوریم پیامی به جز تعطیلی کارخانه جات، جلوگیری از رشد اقتصادی و عدم دستیابی به تولید ثروت مخابره نمی ود.
وی افزود: عموماً دولتها و کشورهای صنعتی و پیشرفته دنیا به فکر یک برنامهریزی بلندمدت برای تولید و خلق ثروت هستند. برای تولید و خلق ثروت راهی به جز صنعتی شدن نداریم. عموماً کشورها از طریق اجرای سیاستهای صنعتی باعث تقویت تولید و در نهایتا رشد اقتصادی می شوند.
دبیر کل مجمع کارآفرینان ایران با اشاره به قانون ممنوعیت واردات کالای مشابه ساخت داخل بیان کرد: در واقع با درنظر گرفتن نظام چند نخی ارز، زیرساختهای انرژی ،گمرکی، حمل و نقل ریلی، بندری، اختصاص بودجه های تورم زا ، افزایش نرخ مالیات از سوی دولت، ناترازی در بودجه و تحریم ها نباید انتظار داشته باشیم که کشور ما به سمت صنعتی شدن و تولید ثروت حرکت کند اما این قانون تا حدی سبب شده شرایط سخت تولید کمی قابل تحمل شود.
غزنوی اضافه کرد: در واقع مسئله جلوگیری از واردات برای برخی کالاها زمانی تبدیل به قانون شد که تحریمهای آمریکا افزایش یافت و پرونده برجام توسط ترامپ مختومه اعلام شد و در نهایت کشور ناگزیر شد که موضوع ممنوعیت برای برخی از کالاها را در نظر بگیرد تا بتواند سمت تقاضا را کنترل کند که قیمت ارز به شکل سرسام آور افزایش نیابد.
وی با اشاره به اینکه تولید نیازمند یک سیاست صنعتی قوی است، ادامه داد: ممنوعیت واردات قطعات و کالاهایی نظیر خودرو، لوازم خانگی و اجرای سیاست های محدود کننده کوتاه مدت و از طرفی انجام واردات از طریق تعاونی مرزنشینان و ته لنجی ها تنها مردم را در تنگنا قرار می دهد.
دبیر کل مجمع کارآفرینان ایران تاکید کرد: کشور با وجود سیاستهای ناثبات اقتصادی به سمت صنعتی شدن حرکت نمی کند. با وجود محدودیت در واردات تنها در یک سال گذشته ۸ میلیارد دلار قطعه خودرو به کشور وارد شده است. قطعاً این سیاست های متضاد نمی تواند ما را به سمت صنعتی شدن سوق دهد.
غزنوی با اشاره به شرط واردات کالا گفت: ما اگر بخواهیم واردات داشته باشیم باید ارز داشته باشیم، حال ما برای تهیه ارز نیازمند صادرات هستیم و برای صادرات نیز به تولید احتیاج داریم. لذا در هر صورت ما نیازمند و وابسته تولید هستیم. به این خاطر است که می گوییم واردات باید هوشمند باشد.
وی افزود: به طور مثال در دنیا زمانی به واردات توجه می کنند که تولید نتواند نیاز بازار را تامین کند. یعنی اگر نیاز بازار برای کالایی 1000 است اما صنعتگران توان تولید 800 تای آن را دارند آن زمان است که کشور برای این تعداد کسری واردات انجام می دهد. به همین خاطر است که می گوییم دنیا بر اساس ظرفیتها برنامهریزی انجام می دهد. طبیعتا این پایش نیز باید توسط وزارت صمت انجام شود.
وی در ادامه اشاره کرد: یک وارد کننده با این سیاست پیش نمی رود که اگر جنسی در داخل تولید می شود آن را وارد نکند. آیا در زمانیکه واردات در کشور به وفور انجام می شد، تولید ما افزایش پیدا کرد و کیفیت ها افزایش یافت؟ درصورتیکه امروز در سایر کشورهای دنیا به سمت حمایتگری معقولانه از تولید کنندگان خود حرکت می کنند.
دبیرکل مجمع کارآفرینان ایران گفت: کشورهای دنیا حتی برای حفظ سرمایهگذاریهایی که دارند اجازه رقابت بیش از حد هم نمی دهند به طور مثال در کشور ژاپن ۶ خودروساز، در کره جنوبی 2 خودروساز، در آلمان ۵ خودروساز و در فرانسه 3 خودروساز وجود دارد اما در حال حاضر در ایران حدود ۱۵ خودروساز وجود دارد.
وی درخصوص مقایسه میزان افراد شاغل در دو بحث صنعت و واردات گفت: مقایسه تعداد نیروهای یک تولید کننده با یک وارد کننده به هیچ عنوان قابل قیاس نیست. امروز شرکت هایی تولیدی در کشور وجود دارند که در زنجیره ارزش خود 100 ها هزار نفر فعالیت دارند. وارد کننده باید تنها به میزانی نیاز که سبب رفاه مردم شود واردات انجام بدهد.
غزنوی در پایان مطرح کرد: هیچ راهی به جز تدوین سیاست صنعتی با یک برنامه راهبردی بلندمدت و ادامهدار برای اصلاح وضعیت موجود، وجود ندارد. کما اینکه وزارت صنعت نیز در برنامه هفتم مکلف به تدوین این سیاست شده است.