حمیدرضا غزنوی دبیرکل مجمع کارآفرینان ایران ظهر امروز (یکشنبه 18 شهریورماه 1403) در میز اقتصاد شبکه خبر با موضوع “پیگیری حل مشکلات تامین مالی تولیدکنندگان حضور یافت.
به گزارش مرکز اطلاع رسانی مجمع کارآفرینان ایران؛ غزنوی در این برنامه با بیان اینکه متاسفانه در کشور ما مبحث تامین مالی تولید در اولویت اول قرار نگرفته است، گفت: علیرغم اینکه اقتصاد اولویت اول کشور هست و تمام شعارهای سال حول محور بحث اقتصاد و تولید هست، بحث تامین مالی به عنوان اولین و مهمترین مسئله تولید مورد توجه قرار نمی گیرد.
دولت هیچگونه تسهیلات تکلیفی برای تولید در نظر نمی گیرد
وی با اشاره به تسهیلات تکلیفی ۲۵ هزار میلیارد تومانی ازدواج و تسهیلات بانک ها به کارکنان خود بیان کرد: متاسفانه با وجود اهمیت بیشمار حوزه تولید، دولت هیچگونه تسهیلات تکلیفی برای آن در نظر نمی گیرد. به طور مثال بانکها در سال گذشته ۹۲ هزار میلیارد تومان تسهیلات به کارمندان و مدیران خود اعطا کردند که نشان دهنده این است که ظاهرا رضایتمندی مدیران بانکی در کشور مهمتر از موضوع تولید است!
دبیرکل مجمع کارآفرینان ایران با اشاره به اهمیت بالای تولید ثروت اشاره کرد: ما در کشور به رفاه نمیرسیم مگر اینکه تولید در کشور شکل بگیرد. راه ما صنعتی شدن هست و هیچ راه دیگری غیر از صنعتی شدن برای تولید ثروت نیست.
وی ادامه داد: بسیاری از کشورهای دنیا مثل چین، ژاپن، هند، انگلیس، برزیل و اتحادیه اروپا همگی راه سیاست صنعتی را مد نظر قرار میدهند و در سیاست صنعتی مهمترین عامل حمایتهای پولی و مالی هست. براساس آمارهای رسمی کشور آمریکا ۳۶۹ میلیارد دلار، چین ۵۰ میلیارد دلار، اتحادیه اروپا ۴۶ میلیارد دلار و برزیل ۶۰ میلیارد دلار کمکهای بلاعوض به صنایع پیشران خود اهدا کرده اند. در حقیقت تمام این کشورها متوجه شدند که باید هوای صنعت را داشته باشند تا کشورشان دچار بحران اقتصادی نشوند و به رشد دست یابند.
غزنوی با اشاره به اینکه سال گذشته یکی از بدترین سالهای حمایتهای مالی بانک مرکزی از تولید بود، مطرح کرد: براساس آمارها ارزش تولیدات صنعتی و معدن در سال ۱۴۰۲ حدود ۱۱ هزار همت بود که ۷۵ درصد آن مربوط به نهادهها هست. یعنی ما باید مواد اولیه را خریداری کرده و در خط تولید قرار بدهیم تا بتوانیم به تولیدات صنعتی دست یابیم.
دبیرکل مجمع کارآفرینان ایران گفت: در واقع در صنعت باید ۲۵ درصد را سهامدار و ۷۵ درصد دیگر اعتبار را نظام بانکی یا نظام پولی مالی کشور برآورده کند. حال این ۷۵ درصد حدود ۶ هزار همت میشود که اگر این فرمول دو بار در سال صورت بگیرد تقریباً حدود ۳۰۰۰ همت میشود.
وی افزود: بانک مرکزی اعلام کرده بود که از این ۳۰۰۰ همت، ۱۷۰۰ همت را به بخش صنعت و معدن اختصاص داده است، اما از همین ۱۷۰۰ همت حدود ۱۳۰۰ همت آن به بخش صنعت رسیده و مابقی آن به معدن و سایر امور اختصاص یافته است. در واقع از این ۱۳۰۰ همت تقریبا اکثر آن به اصطلاح بازگردانی شده است یعنی همان وامهایی که قبلاً در اختیار تولید کننده برای سرمایه در گردش بوده تمدید شده است.
زیرساخت برات الکترونیکی در بانکها موجود نیست
غزنوی با اشاره به ابزارهای مالی خاطر نشان کرد: ابزارهای مالی طراحی شده بسیار خوب است اما این ابزار در حال حاضر بالفعل نشده است یعنی به طور مثال زیرساخت برات الکترونیکی در بانکها موجود نیست و اوراق گام یا سایر ابزار مالی که باید در زنجیره تامین قرار بگیرد در این زنجیره قرار نمیگیرد.
وی با بیان اینکه هنوز زیرساخت های مورد نیاز ابزارهای مالی در بانک ها فراهم نشده است، گفت: طبیعتا در این سیاست تنها یک بانک نمی تواند درگیر شود به این دلیل که تولید کنندهها در بانکهای مختلف دارای حساب هستند و باید در تمام بانکها این زیرساختها پیاده شود.
دبیرکل مجمع کارآفرینان ایران اضافه کرد: همچنین شرکتهای مادر مانند فولاد مبارکه یا مس این اوراق را در سر زنجیره نمی پذیرند چراکه در گذشته بورس این اوراق را می پذیرفت و به تبع شرکت ها می توانستند از قابلیت نقدشوندگی آن با یک مثلاً درآمد پایینتر استفاه کنند اما اکنون بورس این امکان را از شرکت ها گرفته است لذا شرکت ها این اوراق را نمی پذیرند و بحث زنجیره تامین مالی نیز عملاً هیچ کاری نکرده است و بانک مرکزی هم در مقابل هیچگونه منابع دیگری را برای تولید در نظر نگرفته است.
وی با اشاره به وضعیت کنونی صنعت در ایران پرداخت و گفت: صنعت در حال حاضر به حدود ۱۷۰۰ همت سرمایه در گردش نیاز دارد و اگر این مقدار تامین نشود ما به همان تولیدات صنعتی گذشته نیز نخواهیم رسید.
غزنوی با اشاره به اینکه بخش صنعت کشور از آماده شدن هرچه زودتر زیرساخت ها حمایت می کند، افزود: متاسفانه چندین ساله بحث اوراق گام مطرح هست و ما همچنان درگیر اجرایی شدن این مسائل و مشکلات ذینفعان هستیم.
وضعیت امروز تولید با این سیاست ها حل شدنی نیست
دبیرکل مجمع کارآفرینان ایران تصریح کرد: وضعیت امروز تولید با این مسائل حل شدنی نیست. اگر نه که این یکی از بهترین روشها است و در حوزه بین الملل هم استفاده شده و کشورها نیز مسائل خود را از این شیوه حل کرده اند، اما واقعیت این است که امروز مشکلات تولید با این ابزار مالی حل نمی شود.
وی اظهار کرد: امروز و با گذشت 6 ماه از سال به دنبال تسهیلاتی برای تولید هستیم که تازه قانون آن ابلاغ شده و بناست آیین نامههای آن تازه نوشته شود! امروز ۱۰۰ کارآفرین پیشران اقتصاد مولد کشور حدود ۱۵ میلیون نفر از جمعیت کشور را صاحب شغل کرده اند. نمی شود این جمع را معطل بگذاریم تا این قانون تدوین و زیرساخت های نظام بانکی اصلاح شود.
غزنوی با بیان انیکه با این دست فرمان نمی شود کشور داری کرد، گفت: اگر دولت تمام توجهش به مسئله ناترازی بودجه برای سال آینده، ناترازی بانکها، تامین تسهیلات برای و فراهم کردن سرمایه ثابت و سرمایه در گردش نباشد هیچ اتفاقی بهتر از وضعیت کنونی برای کشور نباید متصور بود.
وی در پایان خاطر نشان کرد: متاسفانه بازار سرمایه که محل توسعه ابزارهای مالی اقتصاد مولد هست امروز با خطای مدیران به قتلگاه انگیزه های سرمایه گذاری تبدیل شده است.