نخستین جلسه شورای عالی مشاورین مجمع کارآفرینان ایران صبح روز سه شنبه ۲۰ آذرماه در محل دفتر مرکزی این مجمع برگزار شد.
به گزارش مرکز اطلاع رسانی مجمع کارآفرینان ایران؛ مجمع کارآفرینان ایران رسما شورای عالی مشاورین را تشکیل داده است که یکی از ارکان اساسی این مجمع به شمار میرود. این شورا متشکل از کارآفرینان و افراد صاحبنظر در بخش حاکمیت است و اهداف مهمی را پیش روی خود دارد.
این شورا به تدوین چشم اندازی شفاف و مشخص برای آینده مجمع کارآفرینان ایران میپردازد و شاخصهای کلیدی عملکرد لازم برای ارزیابی و تحقق این چشمانداز را مشخص خواهد کرد و با توجه به شرایط به تحلیل و بررسی چالشهای فعلی و احتمالی آینده پرداخته و راهکارهای اجرایی برای رفع آنها ارائه خواهد کرد.
شورای عالی مشاورین طرحها، پروژهها و برنامههای اصلی این مجمع را بررسی میکند و راهکارهای استراتژیک و عملیاتی برای سرعت بخشیدن و اجرای مؤثر این برنامهها پیشنهاد خواهد کرد.
تشکیل شورای عالی مشاورین مجمع کارآفرینان ایران، گامی مهم در راستای تقویت فعالیتها و اهداف مجمع کارآفرینان ایران بهحساب میآید و امید آن دارد با همفکری اعضا، چالشها و موانع پیشروی پیشرانهای مولد بخش خصوصی شناسایی و مرتفع شود.
در نخستین جلسه این شورا؛ حمیدرضا غزنوی دبیرکل مجمع کارآفرینان ایران با بیان اینکه مجمع کارآفرینان ایران به عنوان مهمترین تشکل صنایع بزرگ مقیاس کشور ایده متفاوتی برای سیاست گذاری در اقتصاد ایران دارد اظهار کرد: توسعه صنعتی از مسیر اجرای سیاست صنعتی امکان پذیر خواهد بود.
دبیرکل مجمع کارآفرینان ایران تاکید کرد: سیاست صنعتی مجموعهای از استراتژی ها، سیاستها و اقدامات دولت است که در راستای افزایش توانایی یک کشور در تولید، رقابت، و نوآوری در صنایع کلیدی است.
غزنوی به اولویتهای سیاست صنعتی اشاره و بیان کرد: سه اولویت اساسی در تهیه راهبرد صنعتی کشور توجه به توسعه بخش خصوصی، اولویت با حمایت از بنگاههای خانوادگی و جلب مشارکت مردم در سرمایه گذاری باید مدنظر قرار گیرد.
وی با بیان اینکه بنگاههای پیشران باید قبول کنند در ازای حمایت، توسعه آن صنعت در کشور را عهده دار شوند گفت: امتیازبندی بر مبنای تعداد شاغلین و میزان درآمد، سرمایه گذاری در تحقیق و توسعه و پیچیدگی در تنوع تولید میتواند به عنوان پیشنهادهایی برای انتخاب بنگاههای دارای ظرفیت و پتانسیل بزرگتر شدن باشد.
دبیرکل مجمع کارآفرینان ایران به نمونههای موفق در توسعه صنعتی در دنیا اشاره کرد و گفت: کشور چین نمونه موفق استفاده از سیاست صنعتی متمرکز بر بنگاههای بزرگ مقیاس، برای تحقق رشدهای بزرگ و پایدار از مسیر سرمایه گذاری در بخش تولید است.
حمیدرضا غزنوی با بیان اینکه بنگاههای پیشران شریک دولتها در ساخت آینده هستند تاکید کرد: سیاست صنعتی قرارداد همکاری دولت و کارآفرینان بخش خصوصی برای ساختن کشور است.
شاپور محمدی عضو هیئت علمی دانشگاه با بیان اینکه در دنیا هیچ کشوری وجود ندارد که بدون شرکتهای بزرگ توانسته باشد به موفقیت رسیده باشد اظهار کرد: ایران به تنهایی نمیتواند در زنجیره ارزش قرار بگیرد.
وی با بیان اینکه باید به این پرسش پاسخ دهیم که چرا نمیتوانیم به تنهایی در زنجیره ارزش جهانی قرار بگیریم؟ گفت: شرکتهای بزرگ دنیا هستند که در شرایط بحرانی سرپا و زنده میمانند.
رئیس سابق سازمان بورس و اوراق بهادار ایران در ادامه بیان کرد: دانشگاهها و شرکتهای ایرانی از بخش تحقیق و توسعه (R&D) قوی برخوردار نیستند و اگر میلیاردها دلار در زمینه هم هزینه شود باز هم کافی نیست.
شاپور محمدی در ادامه تاکید کرد: موضوعات بین المللی در بخش اقتصاد از اهمیت بالایی برخوردار است و هیچ کشوری نمیتواند به شکل جزیرهای رشد و پیشرفت داشته باشد.
معاون پیشین اقتصادی وزارت امور اقتصادی و دارایی در ادامه تاکید کرد: ایالات متحده آمریکا به عنوان اقتاد اول دنیا نمیتواند همه چیز را در داخل مرزهای خود تولید کند. این کشور موازنه اقتصادی خود را با تحولات بین المللی تنظیم میکند.
شاپور محمدی در ادامه تاکید کرد: باید با نگاه برون گرا به مسائل اقتصاد نگاه کرد.
در ادامه این جلسه؛ محمدعلی اسفنانی، معاون سابق سازمان تعزیرات کشور با بیان اینکه موضوع اقتصاد منحصر به یک وزارتخانه، دستگاه و مجموعه خاصی نیست بیان کرد: براساس تجربه کاری که در بخشهای مختلف کشور وجود دارد میتوانم بگویم که اقتصاد کشور نمیتواند به تنهایی به رشد و توسعه دست پیدا کند.
اسفنانی با اشاره به چالشهای بخش صنعت و کارآفرینی اظهار کرد: متاسفانه یکی از بزرگترین موانع موجود در بخش اقتصاد تعدد قوانین و مقرراتی است که در این حوزه وضع شده است.
وی با مهم ارزیابی کردن ارتباطات بین الملل در مسائل اقتصادی کشور گفت: در دنیای امروز حوزه ارتباطات بین الملل در مسائل اقتصادی بسیار حیاتی است چراکه کشورهای دنیا در ارتباط با نهادهای بین المللی و دیگر کشورها میتوانند مبادلات تجاری و مالی خود را گسترش دهند.
معاون سابق سازمان تعزیرات کشور در ادامه به انعقاد قراردادهای بین المللی اشاره کرد و گفت: مباحث حقوقی در عقد قراردادها یکی از کلیدیترین مسائل است ولی در کشور این موضوع به اندازه لازم مدنظر قرار نمیگیرد.
همچنین در این نشست، فرشید گلزاده، از اعضای هیات مدیره شرکت مادیران با بیان اینکه مجمع کارآفرینان ایران باید برای چهارسال پیش رو یک چشم انداز مشخص داشته باشد اظهار کرد: براساس ماهیت این تشکل، قطعا رشد و توسعه پیشرانهای اقتصاد کشور باید در دستور کار باشد.
گلزاده در ادامه به موضوع سیاست صنعتی اشاره کرد و گفت: مجمع کارآفرینان ایران باید بتواند یک تصویر دقیق و درستی از سیاست صنعتی به بخش حاکمیت منتقل کند. متاسفانه علی رغم اینکه چندین سال است در این خصوص صحبتها و برنامههای زیادی ارائه میشود کشور فاقد یک برنامه صنعتی مشخصی است.
وی تاکید کرد: حضور ایران و یا پیشرانهای اقتصادی در زنجیره ارزش جهانی بسیار مهم است. ما باید از مزیتهای رقابتی خود آگاه باشیم.
گلزاده در ادامه به موضوع هوش مصنوعی اشاره کرد و گفت: کشورهای همسایه سرمایه گذاری عظیمی در این بخش کردهاند. به طور مثال عربستان سعودی بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار در زمینه هوش مصنوعی سرمایه گذاری کرده است این درحالی است که این رقم برای ایران بسیار بسیار پایینتر است.
وی در ادامه افزود: اساسا باید در یک سرفصل با موضوع هوش مصنوعی در همه بخشهای وجود داشته باشد.
گلزاده تاکید کرد: توسعه صنعتی بدون نگاه به صادرات امکان پذیر نیست و دو کشور همسایه عراق و افغانستان برای تولیدکنندگان کشور ما میتوانند یک فرصت باشند.
غلامرضا انصاری، معاون سابق دیپلماسی اقتصادی وزیر خارجه در این نشست با بیان اینکه نباید از تحولات بین المللی غافل شد اظهار کرد: بعد از جنگ اوکراین تحولات زیادی در دنیا رخ داده است و اگر این تحولات را رصد نکنیم در بسیاری از زمینهها عقب خواهیم افتاد.
وی ادامه داد: یکی از موضوعاتی که بعد از جنگ اوکراین مطرح شده است اتصال مباحث امنیتی با ساختار اقتصادی است. باید تکلیف خود را با مسائل امنیتی که در دنیا و منطقه رخ میدهد روشن کنیم و از آن به نفع کشور بهره ببریم.
سید مهدی نیازی، سرپرست سابق وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز به چالشهای پیش روی بخش خصوصی مولد اشاره کرد و گفت: توسعه کشور بدون توجه به پیشرانهای اقتصادی بی معنا است.
وی در ادامه افزود: تعدد قوانین و مقررات وضع شده در کشور برای شرکتهای بزرگ تبدیل به یک مانع جدی شده است و باید برای آن فکری کرد.
نیازی در ادامه با بیان اینکه باید بین دولت و پیشرانهای اقتصاد مولد وفاق شکل بگیرد تاکید کرد: بنگاههای بزرگ اقتصادی میتوانند برای میدان سازی در سیاست خارجی نقش اثرگذاری داشته باشند. اگر نگاه بین المللی نداشته باشیم برنامه ریزی در داخل بی معنا خواهد بود.
سید مهدی نیازی همچنین تاکید کرد: دولت در مباحث اقتصادی نیاز به پشتیبانی دارد و پیشرانهای اقتصادی میتوانند در این راه به دولت کمک کنند.
در ادامه این نشست، جهانبخش خانجانی با بیان اینکه تا در کشور موضوعات مبنایی حل نشوند برنامههای کشور زمین گیر خواهند شد تاکید کرد: در دنیای امروز صاحبان فکر اقتصادی و اقتصاددانان در عرصه سیاست تاثیرگذار هستند از همین رو باید از این قبیل افراد در کشور در اداره امور کشور استفاده کرد.
خانجانی در ادامه به نقش اثرگذاری که تشکلهایی به مانند مجمع کارآفرینان در توسعه و پیشرفت میتوانند داشته باشند اشاره و تاکید کرد: مجمع کارآفرینان ایران به عنوان یک نهاد فکر و اثرگذار میتواند فضای فکری و ذهنی مسئولین کشور را تغییر دهد.
وی در ادامه گفت: باید شرایط را به درستی موجود را به درستی تحلیل کرد و اگر تحلیل درست و واقع بینانه از وضعیت حاضر داشته باشیم میتوانیم به موفقیت امید داشت.
همچنین در این نشست، حسین مهری، نماینده شرکت سولیکو کاله با بیان اینکه باید مزیتها و پتانسیلهای کشور به درستی شناخته شود اظهار کرد: متاسفانه موضوع مهاجرت نخبگان از کشور یک بحران محسوب میشود و باید برای آن چاره اندیشی کرد چرا که هوشهای طبیعی کشور در حال خروج از کشور هستند.
مهری در ادامه تاکید کرد: صدور مجوزهای مختلف برای کسب و کارها هر روز سختتر شده است. متاسفانه کشور به سمتی حرکت نکرده است که شاهد توسعه و پیشرفت چشمگیری در زمینه اقتصادی بوده باشیم.