مجمع کارآفرینان ایران
اخباراخبار مهم

کشور در یک دوره گذار انرژی قرار دارد

میزگرد اقتصادی مجمع کارآفرینان ایران با موضوع چالش‌ها و فرصت‌های محیط زیست در شرایط ناترازی انرژی با حضور حسین حسین‌زاده، عضو هیات مدیره شرکت فولاد کویر و حلیاسادات حسینی، مدیرکل دفتر توسعه نیروگاه‌های زیست توده سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر و بهره وری انرژی برق ایران (ساتبا) برگزار شد.

According to the Iranian Entrepreneurs' Forum Information Center, مدیرکل دفتر توسعه نیروگاه‌های زیست توده ساتبا گفت: کشور ایران غنی از منابع طبیعی است. در محیط زیست اصطلاحی وجود دارد به نام هوش سبز؛ که شاید بالاتر از واژه مدیریت سبز باشد. در هوش سبز عنوان می‌شود که در هر جایی که آلودگی ایجاد می‌شود قطعا یک منبع اولیه‌ای مصرف شده است که در نهایت محصولی تولید شده که آن محصول آلایندگی ایجاد می‌کند.

حسینی در ادامه افزود: هوش سبز می‌گوید به جای رفع آلایندگی سراغ علت ایجاد آلودگی باید رفت و نباید اجازه ایجاد آلودگی داده شود. در موضوع انرژی نیز همین دیدگاه لحاظ شود.

وی ادامه داد: در هوش سبز از محیط زیست به عنوان عامل و محرک رشد اقتصادی یاد می‌شود. وقتی انرژی تجدیدپذیر وجود دارد ناخودآگاه صنایع و اشتغال جدید ایجاد می‌شود و حتی گا‌ها عایدی اقتصاد محیط زیست می‌تواند بسیار ارجح‌تر از سایر بخش‌های اقتصادی باشد.

مدیرکل دفتر توسعه نیروگاه‌های زیست توده ساتبا همچنین بیان کرد: از گذشته، ایران به دلیل دارا بودن منابع عظیم نفت و گاز همواره به سمت استفاده از سوخت‌های فسلی رفته است و امروز در وضعیت بحرانی آلودگی ناشی از مصرف سوخت‌های فسلی قرار داریم که همه از آن مطلع هستیم. حال اگر از همان ابتدا تلاش می‌شد به واسته تحقق توسعه پایدار به سراغ پایداری انرژی حرکت می‌کردیم شاید سراغ منابع اولیه که منجر به آلودگی می‌شود نمی‌رفتیم، بلکه به سمت استفاده انرژی‌های تجدیدپذیر و پاک حرکت می‌کردیم و در ادامه تلاش می‌کردیم که آن را توسعه دهیم.

حسینی با بیان اینکه نیروگاه‌های خورشیدی می‌توانند در کاهش کربن بسیار اثربخش باشند اظهار کرد: دانش استفاده از انرژی‌های خورشیدی از چندین سال قبل وجود داشته ولی ضرورت استفاده از آن دیده نمی‌شد این درحالی است که امروز این ضرورت احساس می‌شود.

وی تاکید کرد: امروز کشور در یک دوره گذار انرژی قرار دارد و حتی شاید بسیاری از کشور‌های توسعه یافته نیز در این دوران گذار قرار داشته باشد؛ و این دوران گذار بنا به دلایلی است که ما انسان‌ها به دلیل عدم توجه به مسائل مربوط به محیط زیست آن را ایجاد کرده‌ایم.

مدیرکل دفتر توسعه نیروگاه‌های زیست توده ساتبا با بیان اینکه باید مبنای تفکر و سیاست گذاری همواره می‌بایست بر توسعه کل کشور باشد اظهار کرد: امروز توانسته‌ایم به دلیل احساس نیاز و توجه سیاست‌های داریم که خیلی زودهنگام ما را به موفقیت لازم برساند.

حسینی درخصوص قوانین و مقررات وضع شده گفت: کشور به لحاظ قوانین هیچ وقت دچار مشکل نبوده است و خوشبختانه زیرساخت‌های قوانین به خوبی تدوین شده است. شاید چالشی که امروز با آن رو‌به‌رو هستیم ضمانت اجرایی آن قوانین است. اکنون نیازمند آیین نامه‌های اجرایی هستیم و سمتی برویم که به قوانین جامعه عمل بپوشانیم و حتی می‌توانیم مقررات زدایی داشته باشیم تا جلب سرمایه گذار برای توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر صورت بگیرد. در این بازه زمانی شاید این بهترین راه باشد تا بتوانیم در فرصت کم نهایت استفاده را ببریم. در زمان فعلی که این ضرورت برای همه مشخص شده است می‌توانیم این تهدید را به فرصت تبدیل کنیم.

وی با بیان اینکه بهای هرچیز ارزش آن را مشخص می‌کند، اما لزوما شرط کافی برای قدردان بودن آن موضوع نیست افزود: واقعی شدن قیمت در شرایط توسعه انرژی تجدیدپذیر‌ها بسیار نقش ایفا می‌کند. اما به این معنی نیست با افزایش قیمت برق انرژی‌های تجدیدپذیر توسعه پیدا خواهد کرد. در کشور‌ها و شهر‌های دنیا چنین شرایطی وجود ندارد که دو منبع انرژی به دَر منازل برسد. امروز در کشور به جایی رسیدیم که گفته می‌شود صرفه جویی باید در هر دو منبع انرژی صورت بگیرد.

مدیرکل دفتر توسعه نیروگاه‌های زیست توده ساتبا با اشاره به اینکه قطعا برای سرمایه گذار، اطمینان از امنیت سرمایه گذاری از هرچیزی بااهمیت‌تر است تاکید کرد: ما صنایع را صرفا سرمایه گذار نمی‌بینیم. طبق قانون، صنایعی که مصرف بالای ۱۰۰ مگاوات برق دارند موظف به استفاده از نیروگاه‌های تجدیدپذیر برای تامین برق خود هستند و می‌بایست از یک درصد در سال اول به ۵ درصد در ۵ سال بعد رسیده باشند. این توقع وجود دارد صنایع بیشتر از این در حوزه انرژی ورود پیدا کنند و یا حتی می‌توانند در قالب مسئولیت اجتماعی و ایجاد پویش و دبیرخانه‌های فرهنگ‌سازی ورود کنند که می‌تواند بسیار اثربخش باشد.

حلیاسادات حسینی در پایان گفت: همان طور که رئیس جمهور محترم از موضوع وفاق در تمامی حوزه‌ها استفاده می‌کنند و اثربخش می‌دانند در حوزه انرژی نیز ما باید با یک وفاق ملی تلاش کنیم تا از این بحران عبور کنیم.

همچنین در این میزگرد؛ حسین حسین‌زاده، عضو هیات مدیره شرکت فولاد کویر با بیان اینکه افراد باهوش کسانی هستند که می‌توانند با محیط اطراف خود ارتباط خوبی برقرار کنند و یا سازگار باشند اظهار کرد: کشور ما در حوزه انرژی طی ۳ دهه اخیر هوشمندانه عمل نکرده است. به دلیل دارابودن منابع عظیم نفتی هوشمندانه عمل نکردیم. می‌توانستیم علی رغم دارا بودن منابع نفتی از انرژی‌های باد، خورشید و … استفاده کنیم؛ بنابراین غفلت بزرگی شده است و اکنون با یک ابربحران مواجه شده‌ایم.

حسین‌زاده گفت: می‌توانیم به موضوع بحران انرژی با نگاه سیاسی و اقتصادی بنگریم و هم می‌توانیم نگاه اقتصادی هوشمندانه و آینده پژوهانه داشته باشیم. اگر بخواهیم از این بحران عبور کنیم و سال‌های آینده مشکلات به صورت پلکانی مرتفع شود باید یک عزم ملی داشته باشیم و بخش خصوصی، بخش دولتی و دانشگاهیان به میدان آیند.

عضو هیات مدیره شرکت فولاد کویر با بیان اینکه صنعت فولاد یکی از مولفه‌های توسعه پایدار در هر کشوری است تاکید کرد: بدون فولاد فکر کردن به توسعه پایدار میسر نیست. اگر امروز ایران به عنوان دهمین تولیدکننده بزرگ فولاد در دنیا شناخته می‌شود باید مصرف انرژی و مسائل مرتبط با محیط زیست که باید آلودگی‌های آن به حداقل ممکن برسد را نیز پذیرفت.

حسین‌زاده در ادامه گفت: ایران سالانه ۳۰ میلیون تن فولاد به دیگر کشور‌های دنیا صادر می‌کند. اگر عقلانی و آینده پژوهانه به صنعت فولاد نگاه کنیم می‌بینیم که این صنعت می‌تواند ایجاد اشتغال، عدم وابستگی و رفع نیاز به واردات، ارزآوری و توسعه پایدار را سریع‌تر رقم بزند.

وی در ادامه بیان کرد: ظرفیت صنعت فولاد به گونه‌ای است که می‌تواند در کاهش اثرات سوء این ابر بحران انرژی نقش مهمی ایفا کند. از حدود ۲ سال پیش شرکت‌های بزرگ فولادی در حوزه انرژی‌های تجدیدپذیر ورود کرده‌اند. اگر سیاست گذاری وزارت نیرو به گونه‌ای باشد که هم منافع اقتصادی صنعت فولاد تامین شود و هم بتواند به این بحران کمک کند، قطعا اتفاقات خوبی خواهد افتاد.

عضو هیات مدیره شرکت فولاد کویر با تاکید بر اینکه انرژی شاهرگ حیات صنعت فولاد است اظهار کرد: باید دولت این اطمینان‌خاطر را به بخش فولاد کشور بدهد که اگر فعالان این صنعت اقدام به سرمایه گذاری در بخش انرژی‌های تجدیدپذیر کردند با قطعی برق مواجه نباشد؛ بنابراین دولت می‌بایست از ظرفیت بسیار خوبی که در این حوزه وجود دارد نهایت بهره برداری را داشته باشد.

حسین‌زاده با بیان اینکه بخش خصوصی اطمینان و امنیت لازم را به دست نیاورده است اظهار کرد: علی رغم اینکه صنایع به حوزه انرژی‌های تجدیدپذیر ورود پیدا کرده است، مسئولیت اجتماعی و تولید انرژی با رویکرد قانون هیچ تناسبی ندارد.

وی افزود: اگر با بحران کمبود انرژی مواجه هستیم و اگر دولت قصد دارد با استفاده توان صنعت از این بحران عبور کند باید با زبان اقتصاد صحبت کند و البته که قطعا این زبان، زبان الزام و فشار و مسئولیت اجتماعی نیست. اگر بخش خصوصی به موضوعات اقتصادی توجه نکند به مانند بخش دولت با بحران مواجه خواهد شد.

عضو هیات مدیره شرکت فولاد کویر گفت: هیات محترم وزیران، وزارت نیرو، بانک مرکزی، سازمان حفاظت محیط زیست، اصحاب رسانه و بسیاری از دستگاه‌های دیگر می‌توانند در عبور از بحران انرژی کمک حال باشند. به طور مثال برای احداث و توسعه نیروگاه‌های خورشیدی باید انعطاف خوبی توسط سازمان محیط زیست و دیگر بخش‌ها وجود داشته باشد تا بتوانیم استفاده از این انرژی را در کشور گسترش دهیم.