جلسه سوم سلسله نشست حکمرانی هوشمند با موضوع «ضرورت بازتعریف روابط ایران و چین در دوره ترامپ» با حضور روحالله نجابت نماینده مجلس و رئیس گروه دوستی پارلمانی ایران و کشور چین، مهدی صفری سفیر اسبق ایران در کشور چین و معاون سابق دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه، علیرضا شاهمیرزایی معاون سابق تجارت و خدمات وزارت صمت، مجیدرضا حریری رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و چین، محسن شریعتینیا استادیار دانشگاه شهید بهشتی و مهدی رزم آهنگ مدیر گروه اقتصاد بین الملل مرکز پژوهشهای مجلس برگزار شد.
به گزارش مرکز اطلاع رسانی مجمع کارآفرینان ایران؛ محسن شریعتینیا در این نشست گفت: یک نگاهی در کشور بر روابط با کشور چین مسلط است که آن نگاه بروکراتیک است که ما اگر در سطح تحلیل بروکراتیک دقیق تصمیم بگیریم و برنامه ریزی کنیم میتوان تغییرات زیادی در روابط با چین ایجاد کنیم. برنامه ریزی در مورد آینده روابط ایران و چین امکان پذیر است ولی به نتایجی که مورد انتظارمان است نخواهیم رسید.
وی با بیان اینکه نظام و یا نظم بین الملل به یک نظم پریشانی تبدیل شده است گفت: در محیط توفانزایی قرار گرفتهایم و در چنین محیطی، سطح تحلیلها نیز باید تغییر کند.
استادیار دانشگاه شهید بهشتی در ادامه گفت: تمرکز برای شناخت تغییرات در روابط ایران و چین در آینده نزدیک میتواند روی پیش بینی بر روی عدم قطعیتهای بحرانی باشد.
مهدی صفری نیز در این نشست اظهار کرد: ارتباط دونالد ترامپ و پوتین خوب است و حتما نیز مسئله جنگ اوکراین حل خواهد شد؛ بنابراین بارها این موضوع را بیان کردهام که باید از این فرصت استفاده کنیم و زهر تحریمهای آمریکا را از طریق پوتین کمتر کنیم.
صفری تاکید کرد: ایران دارای دو اهرم روسیه و چین است. چند کار میبایست با کشور روسیه انجام میشد که باعث اعتمادسازی شود. ما همواره نکته اعتمادسازی را فراموش میکنیم و همواره در سیاست خارجی مان بخصوص با دو کشور روسیه و چین به صورت زیگزاگ حرکت کردهایم.
سفیر اسبق ایران در کشور چین تاکید کرد: چینیها هنوز به اعتماد کامل با ایران نرسیدهاند. البته دولتهای مختلف در ایران همواره به صورت زیگزاگ با این کشور حرکت کردهاند. چینیها معتقد هستند که ایرانیها تمایلی زیادی برای همکاری با این کشور ندارند.
در ادامه، مجیدرضا حریری، رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و چین نیز اظهار کرد: به اعتقاد من بخش خصوصی ایران نقشی در روابط با کشور چین ندارد و حجم مبادلات بخش خصوصی با چین کمتر از ۶ درصد است.
حریری با بیان اینکه حجم زیادی از مبادلات تجاری ایران و چین توسط نهادهای حاکمیتی و دولتی صورت میگیرد افزود: مشکل اصلی این است که روابط ایران و چین تعریفی نداشته است که امروز بخواهیم بازتعریفی از آن داشته باشیم.
همچنین، علیرضا شاهمیرزایی نیز در این نشست با بیان اینکه توجه راهبردی به ارتباطات با کشور چین نشده است اظهار کرد: برخی در داخل کشور مطالبات رسانهای خود را در ارتباطو گفتوگو با غرب اعلام میکنند این درحالی است که دونالد ترامپ شرایط خود را اعلام کرده است.
شاهمیرزایی افزود: یکی از مسائل این است که بارها از طرفهای ایرانی و چینی شنیده میشود که چینیها میگویند که نمیدانند در ایران با چه کسی روبهرو هستند.
وی در ادامه تاکید کرد: در بخش مبادلات بانکی آنطور که با کشور روسیه پیش رفتیم با چینیها پیش نرفتیم و در این بخش اقدام خاصی صورت نگرفت.
مهدی رزم آهنگ نیز بیان کرد: گمانه زنیهایی بر تمرکز آمریکا بر روی کشور کانادا، روسیه، اوکراین و عربستان میشود. آمریکا تلاش میکند کامودیتیهای جهان را زیر کلید بگیرد و در موقعیت لازم بتواند زنجیره تامین قطبهای صنعتی جهان که اروپا و چین است را زیر ضربه قرار دهد.
رزم آهنگ افزود: آمریکا تلاش میکند که نقش هژمونی خود را احیا کند و این نیز از طریق زیرضربه قرار دادن زنجیره تامین قطبهای صنعتی جهان امکان پذیر صورت خواهد گرفت.
اگرچه چینیها در اندیشکدههای خود عنوان میکنند که به دنبال هدایت و مدیریت دوران محدود در سایه معاملات بزرگ هستیم ولی باید بدانیم واقعیت دیگری در جریان است و در کوتاه مدت احتمال اینکه چین مسیرهای جدیدی برای دور زدن تحریمها باز کند وجود دارد.
روحالله نجابت نیز در سخنانی گفت: اگر فرض را بر این بگیریم که قرار است بازتعریفی صورت بگیرد به اعتقاد بنده عنوانی ضد چینی خواهد بود.
وی افزود: این تلقی صورت خواهد گرفت که با آمدن دونالد ترامپ، ایران به دنبال تعریف یک رابطه جدید است و مخالف آن این است که اگر شخصی غیراز ترامپ برسر کار نیامده بود ما با کشور چین کار خاصی نداشتیم.
نجابت در ادامه گفت: اگر بهترین تعریف از روابط انجام شود این سوال پیش میآید که چه کسی قرار است برود و این روابط را به پیش ببرد.