تحریمها دو اثر مثبت و منفی داشت که موارد مثبت آن بسیار جلوتر از نکات منفی است.
به گزارش خبرآنلاین، عبدالمجید شیخی، استاد دانشگاه و کارشناس اقتصادی در یادداشتی نوشت، این جمله به معنای طرفداری از تحریم نیست و من علاقمند هستم که رفاه جامعه روندی صعودی پیداکند و از گذشته بهتر شود اما بشر به گونهای آفریده شده است که در محدودیت استعداد خود را بهتر شکوفا میکند و میکوشد که تواناییهایی خود را به اجرا گذارد.
در حال حاضر میتوان پیشرفت مناسبی را در برخی از صنایع داخلی که حتی زمانی عرصه برای رشد و شوفایی نداشتند مشاهده کرد. تجهیزات نظامی، دارو، نانو، سلولهای بنیادین، لوازم خانگی و غیره از جمله اقداماتی است که در دوران تحریم در کشور ما اتفاق افتاد و قدمهای بلندی در این زمینه برداشته شد. در بسیاری از شاخصهای توسعه انسانی، اقتصادی، بهداشتی، فرهنگی شاهد ارتقاء رتبه ایران در میان بسیاری از کشورهای جهان هستیم.
اثر منفی تحریم حدودا با محاسباتی که کارشناسان حوزه تحریم انجام دادند نزدیک به 10 درصد بر روی هزینههای مبادلاتی ما اضافه شده است. با قطعیت میتوان گفت که میزان توسعه و پیشرفتهایی که بر اثر تحریم به دست آمده از نکات منفی آن بیشتر است و این افزایش هزینه مبادلات نسبت به دستآوردهای کشور چشمگیر نیست.
ما هم اکنون تجربه بسیار خوبی از خروج تولیدکنندگان لوازم خانگی پس از خروج آمریکا از برجام به دست آوردیم و بیشک محکوم هستیم به اینکه از گذشته خود عبرت لازم را بگیریم. در زمان رژیم گذشته هیچگونه تحریمی کشور را تهدید نمیکرد اما پیشرفتی بنیادین حاصل نشد پس این تجربه نشان میدهد که برخی اظهارنظرها در خصوص اینکه همراهی با اروپا و آمریکا سبب پیشرفت میشود از پایه و اساس غلط به شمار میرود.
نزدیک به چهار سال است که تولیدکنندگان لوازم خانگی کرهجنوبی از کشور خارج شدند و در این مدت صنعت لوازم خانگی داخلی رشد محسوسی را تجربه کرده و ما هم اکنون به خوداتکایی رسیدیم و توانستهایم بخشی از بازارهای لوازمخانگی در خارج از مرزها را به دست بیاوریم.
متاسفانه به این دلیل که بخش نامولد اقتصاد به بخش مولد ان غلبه کرده است، سودجویان، قاچاقچیان، لابیهای واردات و از این دست افراد در تلاش هستند که همانند سالهای واردات بی رویه دوباره به این مسیر گرما و حرارتی ببخشند و برجام را هم بهانه ای برای اقدامات سودجویانه خود کردند تا سودهای فراوانی از واردات کالاهای بی کیفیت و مشابه تولید داخل کسب کنند. مذاکره کنندگان دولت سیزدهم هم به این نیات واقف شدهاند و پیام خود را به تیمهای خارجی رساندهاند که هرگز واردات بیرویه و خامفروشی در دستور کار ما نخواهد بود و تنها به صادرات کالاهای فرآوری شده میپردازیم.
برنامه دولت همچنان حمایت از تولیدملی است و مواضع شخص رئیس جمهور در محافل مختلف این نکته را برای همه اثبات میکند. به هرحال صنایع داخلی ما و سیاستگذاران اکراهی از رقابت ندارند اما رقابت به این معنا نیست که صنایع نوپای کشور را زیر پای کالاهای وارداتی له کنیم. برنامه کشور باید به این نحو باشد که بازارهای داخلی محلی برایث رقابت کالاهای خارجی نباشد و در عوض شرایطی را فراهم کنیم که کالاهای داخلی کیفیت لازم را برای ورود به بازارهای جهانی پیداکنند.