در روز ۱۹ فروردین سال ۱۴۰۳، نشست مشترک پیشرانان اقتصادی با دکتر سبحانیان، ریاست محترم سازمان امور مالیاتی کشور برگزار شد. در این نشست کارآفرینان مسائل خود را در دو سطح مشکلات کلی تولید و مسائل خاص حوزه فعالیتشان با دکتر سبحانیان در میان گذاشتند. سبحانیان، در ابتدای سخنان خود ضمن تبریک عید نوروز، با اشاره به تعامل مفید میان سازمان امورمالیاتی و کارآفرینان بزرگ کشور اظهار امیداواری کرد تا این تعاملات ادامه پیدا بکند و در همین راستا شعار سال ۱۴۰۴ «سرمایهگذاری برای تولید» در عمل محقق بشود.
دکتر سبحانیان اصلاح نظام مالیاتی را گریزناپذیر خواند و اضافه کرد که سازمان خودش را مکلف میداند تا گره کور مسائل مالیاتی را باز کند، زیرا اصلاح قوانین مالیاتی منجر به امیدآفرینی خواهد شد. اگر سرمایهگذاران بهجای دست و پنجه نرم کردن با قواعد دست و پا گیر مالیاتی، ذهن و زمان خودشان را به نوآوری و ارتقا سطح کیفی تولیداتشان اختصاص بدهند، کیک اقتصادی کشور بزرگتر میشود، سطح اشتغال افزایش پیدا میکند و امید مردم بار دیگر زنده خواهد شد.
از نظر سبحانیان مهمترین ماموریت سازمان امور مالیاتی، سیستمی کردن مالیاتستانی است. برای مالیاتستانیِ سیستمی لازم است تا از تعدد قوانین جلوگیری بشود زیرا کثرت مقررات موجب سردرگمی و نگرانی کارآفرینان خواهد شد، سبحانیان برگزاری نشستهای متعدد و آموزشهای موثر را، از لوازم اصلی اجرایی شدن مالیاتستانی سیستمی دانست و گفت که تنقیح کامل قواعد مالیاتی در دستور کار سازمان قرار دارد، او اضافه کرد که سازمان در صددست تا با پایش قوانین فعلی، آن دسته از مقرراتی را که دیگر مفید نیستند کنار گذاشته و به اصلاح و ارتقاء سایر قواعد بپردازد تا مسیر تولید کشور با همکاری سرمایهگذاران هموار بشود. دکتر سبحانیان در ادامه اشاره کرد که هدف سازمان امور مالیاتی خود کارآفرینان هستند و نه وصول مالیات از آنها به هر قیمتی! او تاکید کرد که سازمان به هیچ وجه نباید در حق مودیان اجحاف بکند، سرمایهگذاران نیز باید هشیار باشند و حقوق از دسترفته و معطل مانده خود را از سازمان مطالبه بکنند و همچنین سازمان امور مالیاتی نیز تلاش خواهد کرد تا کارآفرینان را از حقوقی که نسبت به سازمان دارند، بیشتر از قبل آگاه بکند. برای مثال لازم است تا تهمیداتی جدی برای پرداخت مشوقهای کارآفرینان و معافیتهای مالیاتی سرمایهگذاران اندیشیده شود.
کارآفرینان متفقالقول، تولید را مظلومترین بخش کشور خواندند و از سازمان امور مالیاتی درخواست کردند تا هوای تولید را بیشتر داشته باشد. محمدرضا گنجی، همبنیانگذار گروه صنعتی رازی با گله از سازمان حمایت از مصرف کننده اشاره کرد که لازم است تا سود سازمانهای تولیدی به صورت دستوری پایین نگهداشته نشود. اگر بنگاههای بزرگ به اندازه کافی سودآوری نداشته باشند، سرمایهگذاران دلسرد شده و دیگر میلی به سرمایهگذاری مجدد نخواهند داشت، علاوه بر این حقوق کارمندان شرکتها افزایش نخواهد یافت و در نتیجه سطح کیفی معیشت آنها پایین خواهد آمد. درصورتی که بنگاههای اقتصادی به شکلی منطقی سودآوری نداشته باشند، توسعه تولیدات ممکن به نظر نمیرسد.
آقای محسن رضایی، ریاست محترم شرکت کویر موتور، شرکت خود را یکی از سازمانهایی دانست که کالای خود را بدون هیچ واسطهای به دست خریداران میرساند و در فضای عمومی جامعه نیز به فروش اقساطی محصولاتشان معروف هستند. او اعتقاد داشت که مالیات ارزش افزوده، نقدینگی سنگینی را بر شرکتهایی که فروش اقساطی دارند تحمیل میکند، رضایی از دکتر سبحانیان درخواست کرد تا مالیات ارزش افزوده نه به صورت ترکیبی (نقدی – قسطی) بلکه به شکل کاملا اقساطی و همگام با پرداخت خریداران، از شرکتها وصول گردد تا از بار سنگین نقدینگی آن کاسته بشود. صالحی، نماینده هلدینگ آذین خودرو با تایید صحبتهای آقای رضایی، شرایط فعلی وصول مالیات ارزش افزوده را از توان شرکتهای تولیدی فراتر دانست و آنرا مانعی جدی برای ارتقاء تولید نامید. آقای مرتضی دنیامالی، نماینده شرکت کرمان موتور، اضافه کرد که علاوه بر مشکلاتی که وضعیت فعلی وصول مالیات ارزش افزوده دارد، از بهره فروش محصولات اقساطی نیز مالیاتی دریافت میگردد که سنگینی پرداخت مالیات را دوچندان میکند.
جناب آقای نوربخش، ریاست محترم کارگروه امور مالیاتی مجمع کارآفرینان، با اشاره به پروندههای پُرشمار مالیاتی که نهتنها مختومه نمیشوند بلکه روز به روز، تعداد آنها افزایش مییابد، پیشنهاد داد تا فعالیتهای مالیاتی به بخش غیردولتی واگذار بشود، در این صورت سرعت رسیدگی به پروندهها بیشتر میشود و از حجم سرسامآور آنها کاسته خواهد شد. آقای سعید خان، نماینده شرکت کیسون، با انتقاد از رفتار غیراستاندارد ممیزان مالیاتی، دلیل اصلی افزایش پروندههای مالیاتی را برخورد سلیقهای آنها برای وصول مالیات دانست. در ادامه مجید حدادی، مدیرعامل هلدینگ مادایران، گفت؛ «گاها پیش میآید که ممیزان مالیاتی اگر از درآمدهای اصلی شرکتها نتوانند به اندازه کافی دریافتی داشته باشند، با بررسی اظهارنامههای فرعی، مالیاتی غیرمتعارف را از سازمانها وصول میکنند» جابرانصاری از گروه سپاهان نیز معتقد بود که برگههای تشخیص ممیزان مالیاتی همواره باعث سورپرایز شدن شرکتها میشوند زیرا ممیزان بدون آنکه مسائل را کارشناسی بکنند و با نمایندگان شرکتها همفکری داشته باشند، به شکلی ناگهانی برگهها را صادر میکنند. جابرانصاری به سازمان امورمالیاتی پیشنهاد داد تا همانند گمرک، مودیان را با توجه به پیشینه آنها درجهبندی کرده و سازمانهای بزرگ را معتمد خود بداند، این کار در بلندمدت به نفع دولت و سازمان خواهد بود و از اتلاف وقت کارآفرینان که مسئولیت امر خطیر تولید را برعهده دارند، جلوگیری خواهد نمود.
نوربخش در ادامه مسئله استردادِ مالیاتِ شرکتها را مطرح کرد و آنرا امری ضروری برای افزایش سرمایهگذاریها در کشور دانست، با تورم افسارگسیخته فعلی، تعلل در پرداخت استردادها ضربه سنگینی به تولیدیهای کشور خواهد زد. نصراللهی، نماینده هلدینگ دارو به صحبتهای دکتر سبحانیان قبل از سیستمی کردن فعالیتهای سازمان اشاره کرد و گفت که؛ « آقای دکتر قول داده بودند که با سیستمی شدن فعالیتها، استرداد مالیات ارزش افزوده بدون رسیدگی انجام بشود اما استردادها هنوز پرداخت نشدهاند» او اضافه کرد که تاخیر در پرداخت استردادهای مالیاتی برای شرکتهایی که عمده درآمد خود را از طریق صادرات کسب میکنند، سنگین تمام خواهد شد. اگر استردادها بهموقع پرداخت بشوند، نقدینگی بخش خصوصی افزایش پیدا میکند و توان سرمایهگذاریِ کارآفرینان بیشتر خواهد شد. همتی، نماینده شرکت اُیاز سیاستگذاریهای دولت ترکیه را مثال خوبی دانست تا با استفاده از آن توان تولیدی صنایع کشور را افزایش بدهیم، او گفت؛ «دولت ترکیه برایِ اینکه به کارآفرینان خود انگیزه بدهد، معافیتهای ویژهای را برای آنها تدارک دیده است البته به شرطی اینکه سرمایه حاصل از فروش خود را در همان صنعت اولیه به کار بگیرند و با آن سرمایهگذاریِ جدیدی انجام ندهند، این سیاستگذاری باعث میشود تا برای مثال کارآفرینان حوزه نساجی در ترکیه، سود خود را درهمان صنعت نساجی به کار بگیرند و آنرا در سبدهای جدیدی وارد نکنند و این به خودی خود باعث ارتقای صنعت نساجی خواهد شد» همتی باور داشت که تحقق شعار سال فقط از این طریق میسر است.
آقای محمدتقی پاکدامن، معاون درآمدهای مالیاتی سازمان امورمالیاتی، بعد از پایان سخنان کارآفرینان، به گفتوگو با آنها پرداخت و به برخی از ابهامات سرمایهگذاران پاسخ داد، دکتر سبحانیان نیز تاکید کرد که سازمان امورمالیاتی به هیچ وجه نمیخواهد مانع از پویایی کسب و کار بشود و اگر مسائل تولید کشور حل نشوند، جدا احساس ناراحتی میکند، او گفت؛ « سازمان نسبت به سالهای گذشته پیشرفت قابل توجهی در حل برخی از مسائل داشته است، برای مثال استرداد مالیاتها در حال حاضر سرعت قابل توجهی پیدا کرده و همچنین مسئله تقسیط مالیات ارزش افزوده در حال بررسی بیشتر میباشد.»
در پایان نشست، از زحمات آقای نوربخش در کارگروه امورمالیاتی مجمع کارآفرینان تقدیر به عمل آمد و آقای حمیدرضا غزنوی، دبیرکل مجمع کارآفرینان نیز از دکتر سبحانیان، قول گرفت تا ماه دیگر که نشست بعدی برگزار خواهد شد، یکی از واحدهای تولیدی گروه گراد که از گردونه تولید بیرون افتاده است، با دستور آقای سبحانیان و مساعدتهای سازمان امورمالیاتی احیاء بشود و به چرخه تولید بازگردد.